У Міжнародний день людей з інвалідністю Держархбудінспекція закликає суб’єктів містобудування стати партнерами в питаннях створення безперешкодного життєвого середовища

Безперешкодний та безпечний життєвий простір повинен мати кожен громадянин України. Держархбудінспекція готова надавати максимальну консультаційну підтримку проектантам та замовникам будівництва з питань доступності, щоб у кінцевому результаті будівлі, споруди та оселі були комфортними для людей з інвалідністю. На цьому наголосив в.о. Голови ДАБІ Олександр Строкач.

«Запобігання порушенню, а не констатування факту недотримання нормативів – наша ціль як органу держархбудконтролю. Ми готові бути партнерами суб’єктів містобудування у питаннях створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, надавати необхідні консультації та роз’яснення положень державних будівельних норм».

Олександр Строкач відзначив, що на законодавчому рівні закріплено механізми, що встановлюють спрощену процедуру улаштування засобів безперешкодного доступу до житлово-комунальних та громадських об’єктів, а також чіткий контроль за створенням безбар’єрного простору при будівництві об’єктів.

Зокрема, для улаштування засобів безперешкодного доступу до вже діючих об’єктів житлово-комунального та громадського призначення на сьогодні не потрібно отримувати жодних дозвільних документів. Достатньо лише бажання утримувачів будівель та реалізація конкретних заходів.

У той же час ДАБІ постійно контролює дотримання вимог доступності при будівництві соціально важливих об’єктів, що зводяться за кошти державного та місцевих бюджетів.

На законодавчому рівні визначено також чіткий механізм контролю за дотриманням нормативів з питань доступності при будівництві багатоквартирних житлових будинків. При недотриманні встановлених вимог готовий об’єкт не може бути прийнятий в експлуатацію.

Передбачено і відповідальність суб’єктів містобудування за не створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час розроблення проектної документації та виконання будівельних робіт.

Держархбудінспекція звітує Уповноваженому Президента України з прав людей з інвалідністю про кількість об’єктів будівництва, на яких були виявлені порушення щодо дотримання норм з питань створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення за результатами перевірок, проведених Держархбудінспекцією та її територіальними органами, а також виконавчими органами з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад, структурним підрозділом з питань державного архітектурно-будівельного контролю Київської міської державної адміністрації.

«Інклюзивність – це вимога сучасного цивілізованого суспільства. Для того, щоб суб’єкт містобудування не допустився випадкової помилки, ДАБІ готова надати максимальне сприяння, однак по відношенню до тих, хто свідомо нехтує вимогами закону, ДАБІ займатиме позицію нульової толерантності», – відзначив Олександр Строкач.

Джерело

Додати коментар