У Переяславі порівняно з квітнем субсидіантів стало вдвічі менше

Не так давно у Переяславі стартував новий опалювальний сезон. Як відомо, для багатьох його належне проходження пов’язане з можливістю отриманням субсидій на тепло чи природній газ. Про стан справ у цій сфері із заступником начальника міського управління соціального захисту населення Іриною Іванюк (40 років) спілкувався кореспондент Переяслав.City.

– Скажіть, будь ласка, після минулого опалювального сезону щось змінилося у законодавстві про нарахування субсидій?

– Правила нарахування залишилися майже ті ж самі. От, скажемо, минулого року в них відбулася важлива зміна. Тоді із програми отримання субсидій випало багато людей, що не мали офіційних доходів, не працювали. Це ж положення зберігається і зараз. Також продовжується програма отримання субсидій у готівковому вигляді. Переведення субсидій із безготівкової форми розпочалося у період опалювального сезону 2018-2019 років. Із жовтня цього року тут почало діяти нововведення. Якщо спочатку основна частина працездатних людей отримували свої готівкові субсидії в Ощадбанку, то тепер – переважно або ж через Укрпошту, або ж через той банк, який вони самі собі оберуть. Пенсіонери, як і раніше, повинні отримувати свої субсидії разом із пенсіями там, де вони їх отримують.

– Люди в основному задоволені монетизацією?

– Думаю, що так. Щоправда, у березні-квітні, коли лише починали видавати субсидії готівкою, у програмному забезпечені, що використовується у цьому процесі, бувало, траплялися помилки. Та їх виправляли. Залишилася і безготівкова форма. Проте це переважно для тих людей, які за субсидіями до нас звертаються вперше. Така норма передбачена постановою Кабміну. Готівкою вони зможуть отримувати, якщо їм буде призначено субсидії вже повторно. Тут можна добавити ще те, що у нас ще не було випадку, коли людина перейшла на готівкову форму отримання, а потім з якихось причин вирішила повернутися на безготівкову.

– Відбулися якісь коригування у розмірі нарахувань?

– Так. Порівняно з попереднім опалювальним сезоном нарахування субсидій зменшилося. Ті, хто їх отримає, побачать це у повідомленнях вже у листопаді. Сталося це тому, що зменшилася норма нарахувань, а, по-друге, і ціна на газ. Якщо в минулому опалювальному сезоні його ціна була біля 8 тис грн за 1 тис кубометрів, то зараз 6,4 тис. До того ж раніше до розрахунків брався розмір пенсій у першому півріччі 2018 року, у нових нарахуваннях – її розмір у серпні 2019 року. А за цей час її певною мірою індексували. Тож залежно від різноманітних індивідуальних складових для декого субсидії зменшилися на 20%, а для декого й на більше.

– Скільки сьогодні переяславців отримує субсидії?

У минулому жовтні їх було 2300 осіб. Для порівняння можна сказати, що у квітні цього року субсидіантів у місті було 4757, а у 2017 році – 7800.

Серед умов, коли людина не має права на субсидію, це – коли у складі сім’ї є особи працездатного віку, що не отримують доходів; коли у власності є транспортні засоби (автомобіль), випущені менше п’яти років тому; якщо у попередні дванадцять місяців перед зверненням або нашим обрахунком хтось у родині зробив придбання на суму понад 50 тис грн; якщо родина має значну заборгованість за комунальні послуги чи хтось у сім’ї має заборгованість по аліментах та деякі інші. А от, наприклад, кількість грошей у людини на депозитному рахунку у банку при призначенні субсидій зараз не враховується. Ця норма діяла лише до 2014 року.

– Не так давно у ЗМІ була інформація, що нібито є немало людей, що знаходять можливість для неправомірного отримання субсидій, і новий Уряд збирався ретельно перевірити ці нарахування.

– Процедура таких перевірок структурами Мінфіну та з Мінсоцполітики проводиться щороку. Це називається верифікація. Зараз всі данні є в електронному вигляді. Проводиться звірка всіх їх баз. В разі, коли виявляється порушення, людина повинна повернути кошти, якщо вони вже були їй нараховані. Такі випадки трапляються і у нас. Раніше за подачу неправдивих даних для таких осіб передбачалися ще і штрафні санкції. Зараз цього немає.

– Якщо, скажемо, газ подорожчає, перерахунки робитимуться автоматично?

– Так. Проте от з липня цього року він якраз, навпаки, лише дешевшав і ми робили перерахунки у бік зменшення тим, хто отримував субсидії і в неопалювальний період.

 

Додати коментар