Сергій Червінський в Археологічному музеї розповів про військову справу скіфів

26 жовтня 2019 р. в Археологічному музеї Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» історик, засновник всеукраїнського проекту «Скіфський Воїн» Сергій Червінський, за участі своїх побратимів – воїнів-учасників війни на східних рубежах України, прочитав лекцію «Скіфські воїни Лісостепу. Переяславщина». Слухачами були представники переяславської громади, гості міста, науковці НІЕЗ «Переяслав» та ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Скіфська доба, що припадає на VІІ – ІV ст. до н.е., на Переяславському Лівобережжі представлена значною кількістю різнотипових пам’яток – відкритими поселеннями, городищами, ґрунтовими та курганними могильниками. Скіфська держава в часи свого існування виступає, насамперед, як військова організація із сильним, добре озброєним і дисциплінованим військом. Ця тематика й стала головною у виступі Сергія Червінського.

Під час лекції автор зупинився на важливих деталях військової історії скіфських часів, детально охарактеризував військове мистецтво тієї доби, акцентував увагу на важливості знання та збереження своє культурної спадщини. Також організатори безпосередньо продемонстрували вміння ведення бою скіфською зброєю та продемонстрували зброю ближнього бою з власної колекції.

У ході заходу всі бажаючі отримали вичерпні відповіді на поставлені запитання. По закінченню доповіді Сергій Червінський презентував музею банер із реконструкцією скіфського воїна, виготовлену за артефактами, що експонуються в Археологічному музеї НІЕЗ «Переяслав» та спільно із генеральним директором НІЕЗ «Переяслав» Олексієм Лукашевичем окреслив плани подальшої співпраці. Дякуємо Сергію Вікторовичу та його друзям-побратимам за цікаву, змістовну й корисну зустріч.

Завідувач НДВ археології НІЕЗ «Переяслав»                                                   Дмитро Тетеря

Додати коментар