Екскурсія на фабрику художніх виробів пройшла для працівників Переяслав-Хмельницького об’єднаного управління Пенсійного фонду України

15 травня працівники Переяслав-Хмельницького об’єднаного управління Пенсійного фонду України провели екскурсію на фабрику художніх виробів ім. Богдана Хмельницького, приурочену до  Дня вишиванки – свята національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції та об’єднати українців.

Це унікальна фабрика, якій вже більше 100 років. На початку ХХ століття в цьому приміщенні була єврейська синагога. Як культова споруда функціонувала з 1901 по 1926 рік. Переяславська синагога була не тільки релігійним центром, а й центром суспільного і культурного життя євреїв. Фабрика – одне з найстаріших  підприємств такого типу в Україні, функціонує вона з 1960 року. Виготовляють художні вироби як на спеціальних швейних машинках, так і вручну. Всередині справжня машина часу – тут досі вишивають п’яльцями та переносять малюнки через копірки. При такому підході зберігаються старовинні традиції українського народу. 

В асортименті фабрики різноманітні вироби машинної та ручної вишивки, художнього ткацтва. Це – вишиті жіночі, чоловічі та дитячі сорочки й блузи, рушники, скатертини, серветки, постільна білизна, знамениті плахтові вироби. Окрім того, на підприємстві створюються  моделі сучасного одягу на основі використання традицій крою та художнього оформлення народного вбрання, декоративних тканин.

Побувавши в цехах фабрики, побачивши на власні очі процес ткання рушника, вже готові вироби, працівники Пенсійного фонду ніби доторкнулися до самих витоків українських традицій та етнічності, відчули себе справжніми українцями, які повинні берегти та цінувати надбання українського народу.

Додати коментар