На Київщині у військовому ліцеї Герой-“кіборг” презентував свою книгу

У стінах ліцейської актової зали відбулася зустріч із миколаївським «кіборгом» Олександром Терещенком, який презентував свою книгу «Життя після 16:30». Всі хто прийшов його почути вставали два рази аби подякувати Олександру і всім захисникам Донецького аеропорту.
Його розповідь про себе, про історію написання книги, про життя до і після вартує більшого ніж просто аплодисменти. Книга не про війну, не про героїзм, книга про силу волі до життя, про гідне місце у ньому.
«— Чому я навмисно не писав про війну, і саме вибух цієї гранати, який, так би мовити, розколов моє життя навпіл. 16:30 – той час, який написали на мені моєю ж кров’ю, коли наклали на мене жгути, тому що жгути треба знімати через 2 години. І після 16:30 пішов зовсім інший відлік, зовсім інше життя, і це я намагався показати в книзі. Це роздуми філософські, як я намагаюсь справлятися і з тою же депресією, і з іншими своїми почуттями, коли ти не можеш щось робити руками, коли ти від когось залежиш. Тому така назва – «Життя після 16:30», — говорить Олександр Терещенко.
У присутніх бракувало слів, але навіть у чоловіків вистачило сліз щоб вшанувати героя сьогодення.
За організацію зустрічі дякуємо голові ГО «Захист прав» Сушко Тетяні та Чумак Валентині голові ГО «Правозахисна група військових та учасників бойових дій», на зустрічі були присутні всі бажаючі та волонтери Переяславщини Марченко Інна, Романенко Людмила, Шевченко Світлана письменниця Римма Товкайло.
Тетяна Сушко вручила директору подяку від Першого добровольчого мобільного шпиталь ім. М.Пирогова за сприяння діяльності ПДМШ.
Патріотизм, що виховується на реальних прикладах він дієвий і він реальний. Всі хто бажає придбати книгу Олександра Терещенка можуть звертатися до адміністрації ліцеї-інтернату.
29 січня 2019 р. під час презентації книги автор сказав: «Частина коштів від продажу книги піде на допомогу тяжкохворим дітям».

Довідково:Терещенко Олександр Леонтійович ( Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.) Олекса́ндр Лео́нтійович Тере́щенко — солдат Збройних сил України, 79-а окрема аеромобільна бригада.

Життєпис. Працював відеооператором миколаївської телекомпанії «НІС-ТВ», з дружиною виховував дітей. В часі війни зголосився добровольцем.

При обороні Донецького аеропорту 15 жовтня 2014-го потрапив під черговий обстріл терористів, важкопоранений, ушкоджено праве око. В споруду «Очі», де знаходився Терещенко з іншими чотирма вояками, потрапила граната, яку Олександр схопив руками та намагався викинути. Граната розірвалася в руках при викиданні, Терещенко повністю втратив праву руку та кисть лівої.

Нині очолює Миколаївську обласну організацію «Асоціація учасників та інвалідів АТО», працює заступником начальника Академії патрульної поліції з соціально-гуманітарних питань в м. Києві.

Написав книгу «Життя після 16:30», яку презентував 26 січня 2019 року в Центральній міській бібліотеці ім. М. Л.Кропивницького міста Миколаєва. Це документальна повість про перемогу людини над обставинами і над собою. У книзі автор описує період повернення до повноцінного життя після лікування та реабілітації. Олександр Терещенко акцентує увагу не на війні, а саме на внутрішніх проблемах людини, яка звідти повернулася. Повість, написана з гумором і самоіронією, водночас є практичним посібником для усіх, хто опинився в складній життєвій ситуації. Повість вийшла за редакцією миколаївського поета, члена НСПУ Володимира Пучкова у видавництві Ірини Гудим. Ілюстратором видання став миколаївський художник Вадим Пустильник. Книгу видали за підтримки Благодійного фонду «Миколаїв 2000».

Нагороди. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни нагороджений: орденом «За мужність» III ступеня (4.12.2014);
почесним знаком недержавного ордена «Народний Герой України» в 2014 р. в рамках загальноміської програми м. Миколаїв «Людина року»; був удостоєний звання «Городянин року» в номінації «ЗМІ».

Інф. “Вісника Переяславщини”

Додати коментар