«Жінки. Мир. Безпека» – тренінг про права людини

 «Жінки. Мир. Безпека» – за такою назвою проходять тренінги, на яких розглядаються питання про права людини, шляхи запобігання та вирішення конфліктів, ґендерну рівність тощо. 24 лютого 2016 року Україна стала 12-ою країною з 76-ти, що прийняли перший Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 (2016-2020) для подальшої інтеграції порядку денного «Жінки, мир, безпека» у процесі реформування, відновлення та миробудування. У зв’язку з цим за сприяння Міністерства соціальної політики, за підтримки Координатора проектів Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України в нашій державі проходить низка тренінгів за таким тематичним найменуванням «Жінки. Мир. Безпека» .

Один із таких тренінгів відбувся 30 листопада – 1 грудня 2018 р. в м. Києві. Його учасниками були представники з різних закладів вищої освіти нашої держави: Київського університету імені Бориса Грінченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Академії праці, соціальних відносин і туризму (м. Київ), Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Херсонського державного університету, Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського, нашого університету та ін. У тренінгу взяла участь викладач Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди – кандидат педагогічних наук, доцент, професор кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Любов Лохвицька, яка до того ж і є секретарем Правління Європейської Асоціації наук з Безпеки, штаб квартира якої знаходиться в м. Краків (Польща), а наш університет багато років підтверджує своє колективне членство, а також налічує значну кількість персональних членів зазначеної асоціації. 

Завданнями тренінгу були питання формування та поширення знань про участь жінок в процесах досягнення миру, врахування ґендерної складової в системі надання соціальних послуг населенню, міжнародне та національне законодавство з питань забезпечення участі жінок в миробудуванні. Зокрема, щодо Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 і наступних резолюцій щодо жінок, миру і безпеки, які є частиною зобов’язань країн-членів ООН та виступають інструментом, щоб домогтися істотної рівності між чоловіками і жінками в країнах, що не зазнали впливу від конфлікту та до, під час і після конфлікту – і для того, щоб різноманітний досвід жінок повністю брали до уваги у всіх процесах побудови миру і відновлення. Як відомо, Україна прийняла Національний План Дій «Жінки. Мир. Безпека», який є базовим для вирішення питань безпеки в країні.

У роботі тренінгу були задіяні Тетяна Медун – Національна спеціалістка проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні, яка у своєму виступі зазначила, що громадяни України мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом; Марія Козир – співробітниця апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, доповідь якої «Гендерні проблеми в Україні» була спрямована на такі ключові позиції: рівність прав жінок і чоловіків забезпечується наданням рівних можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці. У ряді виступів тренерів: Людмили Ковальчук – Національної експертки з питань «Жінки, мир, безпека», Наталії Орловської – Національної експертки з питань гендерної політики, Лідії Козуб – Національної експертки з питань гендерної політики йшлося про запобігання насильству як одному з порушень прав людини; міжнародне й національне законодавство щодо захисту прав людини; участь жінок у процесах досягнення сталого миру тощо. Інформаційне забезпечення тренінгу включало лекції, презентації, відеоролики. Під час роботи у групах використовувалися такі методи, як дискусія, мозковий штурм, презентація учасників тощо. Надзвичайно цікаво і творчо реалізовано групу методів, пов’язаних із використанням зворотного зв’язку як тренера з учасниками, так і навпаки: відповіді на запитання, розбір і аналіз виконаних завдань та ін. Учасники тренінгу отримали інформаційно-навчальний посібник та відповідні інформаційні матеріали з питань профілактики конфліктів, попередження й протидії дискримінації тощо, які можна використовувати у підготовці фахівців соціальної сфери задля формування в них навичок недискримінаційної поведінки, протидії насильству, миробудування. Зокрема, зазначене навчально-методичне забезпечення буде застосовано у викладанні відповідних навчальних дисциплін для студентів спеціальності «Соціальна робота» нашого університету. Після закінчення тренінгу учасники отримали сертифікати відповідного зразка.

Ольга Науменко

Додати коментар