У місті відбулася презентація книжки Надії Бойко «БУКРИНСЬКИЙ ПЛАЦДАРМ. 1943» (Фоторепортаж)

75 річниці визволення Києва від нацистських загарбників була приурочена презентація книжки Надії Бойко «Букринський плацдарм.1943», яка відбулася 6  листопада 2018 року в актовій залі Переяслав-Хмельницької гімназії. Ведуча завідувач науково-дослідного відділу «Музей-діорама «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року» Надія Бойко  розповіла присутнім про роботу над книжкою, про проблеми з фінансуванням і як вдалося ці проблеми вирішити.  Заступник міського голови Валентина Губенко наголосила на необхідності видання таких книжок. Перший заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Анна Петруня привітала Надію Бойко з виданням книжки. Кандидат історичних наук Тарас Нагайко підкреслив актуальність подібних видань. Спогадами поділилися Ольга Дяченко, Ніна Гриценко та Наталія Доготар.  

На заході були присутні учні 10 та 11 класів   гімназії під керівництвом вчителя математики Якименко Ольги Миколаївни,учні ЦПТО (керівник Доготар Наталія Василівна), учні 10 та 11 класів (керівник – заступник директора з військово-спортивної роботи майор Шмалій Анатолій Іванович) Комунального закладу Київської обласної ради «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот», працівники НІЕЗ «Переяслав» та районної бібліотеки, жителі міста. Вони переглянули кадри воєнної хроніки «Форсування Дніпра». Марина Бойко прочитала вірш Бориса Олійника «Останній». Денис Пастернак, Богдан Юрченко та Єлизавета Волошин виконали музичні номери на військову тематику. Ганна Іфтоді порадувала неперевершеним вокалом, виконавши дві пісні.

Переглянули фільм «Вишні» Наталі Ноєнко, яка оживила діораму «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року» (автори діорами – військові художники московської Студії ім. М. Б. Грекова Народний художник СРСР П. Т. Мальцев і Народний художник Росії М. С. Присєкін).

Учні гімназії  винесли корзину квітів до братської могили, що знаходиться у центральному парку. Покладанням квітів і хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

Із рук автора присутні отримали у подарунок книжку «Букринський плацдарм.1943».

 

 Завідувач НДВ «Музей-діорама «Битва за Дніпро в районі Переяслава 

і створення Букринського плацдарму  восени 1943 року»               Надія Бойко

Додати коментар