Ірина Фаріон за українську мову агітувала й рушник вишивала

У суботу, 22 вересня, в районному будинку культури відбувся громадський форум «За українську мову!», спрямований на зміцнення знань та зростання значення рідної мови в житті наших земляків. Зокрема – в умовах гібридної війни та передвиборної лихоманки.

Ця акція стартувала у травні у столиці і також відбуватиметься у багатьох інших містах і містечках України. Як відомо, всеукраїнський форум «За українську мову!» ініційований Недержавним аналітичним центром «Українські студії стратегічних досліджень» спільно з Науково-дослідним інститутом українознавства МОН України. Ініціаторами акції у Переяславі є Музей українського рушника НІЕЗ «Переяслав» та місцевий центр профтехосвіти.

До нашого міста прибули відомі діячі української науки й культури: голова Всеукраїнського товариства «Просвіта», письменник, громадський діяч Павло Мовчан, його перший заступник у «Просвіті», професор, академік, педагогГеоргій Філіпчук, письменник і критик, фундатор видавництва «Ярославів Вал» Михайло Слабошпицький, доктор філології та професор Львівської політехніки, депутат 7-го скликання Верховної Ради України від об’єднання «Свобода» Ірина Фаріон.

Перед аудиторією виступили і наші переяславські просвітяни – голова місцевого осередку «Просвіта» Наталя Заїка та доктор філології, професор педуніверситету імені Григорія Сковороди Микола Корпанюк.

У своїх виступах усі промовці наголошували на потребі кращого й бережливішого ставлення до нашої мови та культури, підкреслювали значення її в суспільному бутті. Прийнято було також і відповідну резолюцію.

Долучилися до форуму і юні вишивальниці-переяславки на честь майбутньої 205-ї річниці народження Тараса Шевченка під гаслом Кобзаря «Обійміться, брати мої». Вони представили рушник, на якому потім кожен із гостей зробив хоча б кілька стьожок.

Після засідання відбувся обмін враженнями й просвітянською літературою.

Олег Коломієць, учасник форуму

Додати коментар