На шляху євроінтеграції на Київщині широко відзначатимуть 500-річчя Реформації Лютера

Цього року в багатьох країнах світу, де поширений протестантизм, відзначається 500 років Реформації західного християнства, одним із відомих засновників якої був Мартін Лютер. У зв’язку з євроінтеграційними процесами Президент видав наказ про відзначення цієї події і в Україні. У Переяславі-Хмельницькому (Київська область) кількома міськими протестантськими церквами, які також прийнято називати євангельськими, було розроблено план заходів на цілий рік. Нещодавно в рамках цих заходів у залі засідань міської ради відбулося проведення круглого столу. Серед учасників були секретар міської ради Петро Бочарін, заступник міського голови Валентина Губенко та інші.

Начальник відділу культури міської ради Вікторія Гуріна поінформувала, що раніше відбулося проведення подібного обласного круглого столу. Виступали представники всіх протестантських християнських течій, що діють на Київщині. Серед іншого ставилося питання, щоб департамент освіти КОДА дозволив проведення просвітницької роботи, пов’язаної з ювілейною датою, в навчальних закладах.

– А от, скажемо, у Фастові, – навела як позитивний приклад, – щопонеділка всі пастори протестантських церков спільно проводять “молитви єдності”. В цьому до них долучаються і православні священики.

Кульмінація загальноукраїнських заходів, за її словами, припадатиме на 16-17 вересня. Символічно, що переяславці в цей час відзначатимуть 1110 річницю свого міста. Представники всеукраїнського оргкомітету R500 висловлювали побажання взяти участь і у наших святкуваннях. Оскільки обидві події співпадатимуть, можливо, у місті основні заходи буде перенесено з неділі на суботу, щоб була змога прийняти більше число гостей. Петро Бочарін наголосив, що це питання буде винесено на травневу сесію міської ради, а Вікторія Гуріна зазначила, що всі заходи, заплановані переяславським оргкомітетом ювілею Реформації, буде підтримано відділом культури.

Андрій Рижук, пастор церкви Адвентистів сьомого дня, зупинився на основних аспектах Реформації, на її позитивних впливах на історичні процеси в усьому світі.

Михайло Гречка, пастор церкви “Небесна країна” заторкнув важливу тему сприйняття протестантських церков на Переяславщині. Зазначив, що, хоч у християнському світі протестанти займають другу позицію за чисельністю (800 млн.) після католиків (1,5 млрд.), випереджаючи православних (300 млн.), у нашому місті все ще не сприймаються багатьма адекватно. Деякі церкви було засновано ще 20, а то й більше років тому. Їх відвідують сотні звичайних переяславців. Незважаючи на це, є немало і таких людей, які ці церкви називають сектами, що невірно. Причому, за його словами, таке невігластво буває допускають і освічені люди, навіть керівники деяких освітніх установ.

Андрій Ліходєєв, пастор церкви “Оселя благодаті”, розповів про низку заходів, що плануються в Переяславі та районі в рамках R500.

А проводила засідання круглого столу Віта Гончар, пастор церкви “Царство Божої любові”, яка також є депутатом міської ради. Подякувала представникам влади за співпрацю з церковними громадами. А також, оскільки різноманітні заходи протягом року відбуватимуться щомісяця, запропонувала щоквартально збиратися подібним чином і робити підсумки проведеної роботи.

Додати коментар