В Музеї українських обрядів НІЕЗ “Переяслав” відбувся етнографічний захід «Затоплений край: село Підсінне у спогадах колишніх мешканців»

6 травня 2018 року в Музеї українських обрядів НІЕЗ “Переяслав” відбувся етнографічний захід «Затоплений край: село Підсінне у спогадах колишніх мешканців». На зустріч з’явилися колишні односельчани, яких доля розкидала у різні місця, адже село було затоплене під час створення Канівського водосховища.

Затишній та родинній атмосфері свята сприяла створена з цієї нагоди експозиція виставки: «Було колись таке село: Підсінне у матеріалах фондової збірки НІЕЗ «Переяслав».  Робота з колекцією та відбір експонатів здійснено молодшим науковим співробітником Світланою Захарченко.  Розмова тривала навколо історії поселення, долі Іллінської церкви, речових предметів із запасників заповідника. Про це детально розповіла завідувачка сектором «Музей українських обрядів» Світлана Зубер.

Віталій Іващенко, очільник громадської організації «Старий Дніпро» торкнувся проблеми збереження пам’яті про затоплені поселення, віднайдення шляхів фінансової підтримки подібних проектів.

Микола Михняк довів до відома присутніх інформацію про етап роботи, що триває над майбутнім виданням про село Підсінне, ознайомив із структурою книги. Оскільки узгодженої думки щодо остаточної назви ще не дійшли, було запропоновано висловлювати свої побажання та пропозиції щодо цього.

Від імені нащадків підсінян, Алла Приходько висловила вдячність за збереження пам’яті про затоплений «рай».

Завсектором «Музей українських обрядів» С. Зубер

Додати коментар