На Київщині розпочались заходи вшанування пам’яті постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

В четвер, 26 квітня, вся Україна і світ відзначатиме 32-гі роковини з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Цього дня вшанують героїзм працівників ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, працівників міліції – всіх, хто брав участь у ліквідації наслідків цієї техногенної катастрофи.

Щоб гідно вшанувати їхній подвиг, за дорученням Президента України протягом квітня відбуваються меморіальні, урочисті, культурно-мистецькі, благодійні заходи, уроки пам᾽яті тощо.

21 квітня в Переяславі-Хмельницькому в мікрорайоні Трубайлівка біля пам’ятного знаку Володимиру Правику відбувся мітинг по вшануванню пам’яті загиблих під час ліквідації аварії на ЧАЕС. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих при ліквідації аварії. До присутніх звернулася заступник міського голови:

– Володимир Правик народився 13 червня 1962 року в місті Чорнобиль Київської області. Після завершення у 1982 році навчання в Черкаському пожежно-технічному училищі (нині – Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України) працював начальником караулу 2-ї воєнізованої пожежної частини Управління внутрішніх справ Київського облвиконкому з охорони Чорнобильської АЕС. В ніч на 26 квітня 1986 року разом із своїм пожежним караулом Володимир Правик розпочав роботи з ліквідації наслідків аварії, що сталася в результаті вибуху на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Під час гасіння пожежі він отримав високу дозу опромінення і був відправлений на лікування, де 11 травня 1986 року пішов із життя. Саме 13 червня 2017 року йому виповнилося б 55 років. Колись у своїх листах до дружини Володимир написав: «Всі наші дні – це боротьба за те, щоб більше було добра і справедливості, чесності, більше порядку…» Приклад його яскравого героїчного і такого короткого життя, як і приклад подвигу усіх Героїв Чорнобиля, гідний вічної пам’яті, захоплення і глибокої шани поколінь.

На завершення мітингу присутні поклали живі гвоздики до пам’ятного знаку Герою Радянського Союзу, ліквідатору аварії на Чорнобильській АЕС Володимиру Павловичу Правику.

Захід організований та проведений міським відділом культури та туризму за підтримки фахівців Переяслав-Хмельницького педагогічного університету.

Додати коментар