З 01 жовтня 2024 – нові форми податкової накладної та податкової звітності з податку на додану вартість

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що з 1 жовтня 2024 року  набирає чинності наказ Мінфіну від 09.08.2024 № 400 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», зареєстрований у Мінюсті 26.08.2024 за № 1302/42647, з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 28.08.2024 № 418 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 09 серпня 2024 року № 400», зареєстрованим в Мінюсті 0309.2024 за № 1343/42688 (далі – наказ № 400).

Наказом №400 затверджено зміни до форми податкової накладної та розрахунку коригування до неї, а також  оновлено форму  декларації з ПДВ та додатків до неї  і внесені зміни до Порядку їх заповнення і подання, затверджених наказом Мінфіну від 28.01.2016  № 21.

Оскільки наказ Мінфіну № 400 опублікований в Офіційному віснику України від 25.09.2024 №82, то згідно з п.46.6 ст.46 ПКУ застосування форм, затверджених цим наказом, починається з:

01 жовтня 2024 року – для ПН/РК, які з вказаного періоду платники направляють на реєстрацію в ЄРПН (у тому числі і, які складені до 01 жовтня 2024 року та не зареєстровані в ЄРПН);

з 01 листопада 2024 року – для податкової декларації з ПДВ, тобто яка подається починаючи із звітного (податкового) періоду за жовтень 2024 року.

З 01 листопада 2024 року за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Національна стратегія доходів – дорожня карта реформування податкової системи

ГУ ДПС у Київській області інформує, що  Національна стратегія доходів – це дорожня карта реформування податкової системи та удосконалення процедур податкового адміністрування, яка необхідна для забезпечення потенціалу задоволення фіскальних потреб у середньостроковій перспективі. Вона також підтримує економічне зростання через зменшення нерівності та неефективності в політиці та адмініструванні доходів. Це бачення майбутньої системи доходів України, що надає чіткості та мети реформам.

Успішна реалізація Національної стратегії доходів забезпечить стабільне збільшення доходів бюджету, закриє можливості для ухилення від оподаткування, а також підвищить рівень дотримання податкового законодавства та боротьби з тіньовою економікою.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

З 1 жовтня 2024 року  -нові форми звітності СГякі отримали ліцензію та здійснюють діяльність у сфері виробництва та обігу підакцизних товарів, яка регулюється ЗУ від 18.06.2024 № 3817-IX

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що з 1 жовтня 2024 року запроваджуються нові форми звітності для СГ, що отримали ліцензію на відповідний вид діяльності та здійснюють іяльність у сфері виробництва та обігу підакцизних товарів, яка регулюється Законом України від 18.06.2024 № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Введено нові форми звітів:

-форми № 1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» (далі – Звіт форми № 1-ВП),

-форми № 1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» (далі – Звіт форми № 1-ОП), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 18.06.2024 №296, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04.07.2024 за № 1011/42356.

Діючі форми звітів,  затверджені наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 № 49  втрачають чинність із 1 жовтня 2024 року.        

Детальніше читайте тут.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

З метою реалізації права на податкову знижку податкова декларація про майновий стан і доходи подається по 31 грудня 2024 року включно

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами звітного 2023 року, мають подати податкову декларацію про майновий стан і доходи по 31 грудня 2024 року включно.

Відповідно до п. 49.3 ст. 49 ПКУ, платник податків самостійно обирає спосіб подачі декларації:

– особисто або уповноваженою особою;

– поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання ;

– засобами електронного зв’язку в електронній формі .

Звертаємо увагу, що в електронній формі декларацію можна подати, використовуючи електронні сервіси ДПС: Електронний кабінет або мобільний застосунок “Моя податкова”.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

25 вересня набрали чинності зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних

ГУ ДПС у Київській області інформує, що 25 вересня 2024 року набрала чинності постанова КМУ від 24.09.2024 №1088 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних», відповідно до якої внесені зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246 (далі – Порядок № 1246).

Порядок № 1246, зокрема, доповнено новими п.26 та п.27 щодо тривалості операційного дня для реєстрації ПН та РК в ЄРПН на період до припинення або скасування воєнного стану та запроваджено правила реєстрації ПН/РК та їх скасування в межах дії режиму експортного забезпечення (далі – РЕЗ):

  • операційний день для реєстрації ПН та/або РК, на який припадає граничний строк їх реєстрації, триває з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин;
  • реєстрація ПН/РК, поданих для реєстрації у день, на який припадає граничний строк їх реєстрації, та надсилання квитанції здійснюється не пізніше наступного операційного дня з дня подання для реєстрації таких ПН та/або РК;
  • тимчасово, на період дії РЕЗ, запровадженого КМУ відповідно до ст. 19² ЗУ «Про зовнішньоекономічну діяльність», реєстрація ПН, у яких відображена операція з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано РЕЗ, та РК здійснюється з урахуванням таких особливостей:
  • реєстрація зазначених ПН/РК та надсилання квитанції здійснюється протягом трьох операційних днів з дня їх подання для реєстрації,
  • реєстрація зазначених ПН/РК скасовується через 30 календарних днів з дати реєстрації ПН, протягом яких на відповідні товари не було оформлено митну декларацію, що підтверджується даними ДМС.

У такому випадку до ЄРПН вносяться відомості щодо ПН/РК, реєстрацію яких скасовано, та формується квитанція в електронній формі про скасування реєстрації зазначених ПН/РК, яка надсилається платнику протягом операційного дня. У такій квитанції зазначаються дата та час її формування, реквізити ПН та РК, реєстрацію яких скасовано.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

ЗУ від 09.05.2024 №3706-ІХ: Зміни в   нарахуванні орендної плати за земельну ділянку

ГУ ДПС у Київській області інформує, що 01 липня 2024 року  набрав чинності ЗУ від 09.05.2024 №3706-ІХ  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану», згідно з яким:

–  з ПКУ виключено п.288.6 ст.288, відповідно до якого плата за суборенду земельних ділянок  не могла перевищувати орендної плати

– доповнено п.п. 288.5.6  п.288.5 ст. 288 ПКУ, згідно з яким  розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу: для акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків акцій (часток) у статутному капіталі якого належать державі, яке утворилося шляхом перетворення державного підприємства і є його правонаступником, за землі сільськогосподарського призначення, передані в оренду відповідно до ст. 120 прим.1 Земельного кодексу України, – не менше 12 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а якщо нормативну грошову оцінку земельної ділянки не проведено – не менше 12 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або області.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc,@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Які землі відносяться до сільськогосподарських угідь з метою розрахунку МПЗ

ГУ ДПС у Київській області інформує платників податків, що відповідно до п.п. 5.1 – 5.3 ст. 5 ПКУ поняття, правила та положення, установлені ПКУ та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених статтею  1 «Сфера дії Податкового кодексу України» цього Кодексу.

Мінімальне податкове зобов’язання обчислюється за формулами, наведеними у ст. 38 прим. 1 «Визначення мінімального податкового зобов’язання» ПКУ.

До земель сільськогосподарського призначення належать, зокрема, сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – п.п. «а» частини 2 статті 22 Земельного кодексу України від 25.10.2001 №2768-ІІI .

Водночас, п.п. 14.1.233 п. 14.1 ст. 14 ПКУ встановлено, що сільськогосподарські угіддя – це рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Податкова знижка  на переобладнання транспортного засобу на використання біопалива: документи, що підтверджують

здійснені витрати

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).
Фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ДПС у Київській області

Додати коментар