Уряд спростив виплату одноразової грошової допомоги для військових та їхніх родин – розʼяснення для мешканців громади

Кабінет Міністрів спростив порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги 

пораненим військовослужбовцям та членам родин загиблих захисників і захисниць.

Спеціалісти Центру спільних дій пояснили, що саме змінює урядова постанова. 

Відтепер Міністерство у справах ветеранів самостійно призначатиме пораненим військовим і родинам загиблих захисників і захисниць одноразову грошову допомогу. Виплата допомоги здійснюватиметься безпосередньо на банківський рахунок отримувача.

Також спрощується процедура подання документів, щоб отримати компенсацію: необхідні документи можна надіслати Міністерства у справах ветеранів поштою або через Дію. Можна також подати особисто через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи). Список необхідних документів для різних випадків і форм подання можна знати за посиланням (сторінки 4-9).

Новації від уряду зменшать бюрократичну тяганину, адже раніше рішення про виплати ухвалювала міжвідомча комісія, а гроші виплачували органи соціального захисту населення.

Уряд також збільшив суми виплат. Грошова допомога для родини у випадку загибелі військового становитиме 750 прожиткових мінімумів – це 2 мільйони  271 тисяча гривень. Йдеться про компенсації, коли військовий загинув у період військової служби. Раніше у таких випадках виплачували 500 прожиткових мінімумів, тобто 1 мільйон 300 тисяч гривень.

Для поранених військовослужбовців збільшено компенсації залежно від групи інвалідності:

  • I група – 1 млн 210 тис. грн;
  • II група – 908 тис. грн;
  • III група – 757 тис. грн.

Зміни в порядку призначення та виплати одноразової грошової допомоги – важливий крок для підтримки військових та їхніх родин. Раніше Кабінет міністрів запровадив автоматичне отримання статусу учасника бойових дій (УБД) та суттєво спростив процедуру отримання компенсації за піднайм (суборенду) житла для військових.

Додати коментар