Десятикласниця з Переяслава-Хмельницького перемогла на Всеукраїнській екологічній олімпіаді

Раніше журналісти газети “Вісник Переяславщини” розповідали про успіхи учнів ЗОШ №7 Переяслава-Хмельницького (Київська область), учасників гуртка з поглибленого вивчення біології, який веде вчитель Надія Коваленко (55 років). А нещодавно переяславських біологів вітали з новим досягненням. Вперше десятикласниця цієї школи Вікторія Андрієвська (16 років) стала переможницею Всеукраїнської олімпіади з екології, що 13-17 березня проходила у Житомирі.

Вікторія, її вчителька та мама Евеліна Андрієвська (40 років) розповіли, що після того, як дівчина перемогла на обласному етапі олімпіади, до всеукраїнського етапу готувалися дуже ретельно щонайменше протягом пів року. І успіх дівчини значною мірою завдячував колективній роботі всіх гуртківців та їх наставниці. Адже тему “Гідробіологічний моніторинг екосистеми річки Альта” разом розробляли майже три роки.

Проходила олімпіада в одному з ліцеїв-інтернатів. З усіх регіонів з’їхалося 75 учасників. Змагання ж проводилися окремо серед десяти та одинадцятикласників. Вікторія та одинадцятикласниця з Миронівки Ірина Бубнова  представляли Київщину. І, варто сказати, команда нашої області під керівництвом Надії Коваленко була успішною. Миронівська школярка виборола трете місце.

– Відкриття олімпіади було дуже урочисте, – сказала Вікторія, – проходило у Житомирській філармонії. Нас вітали члени журі на чолі з відомим науковцем-біологом Володимиром Безруковим. Був гарний концерт.

Що ж до змагальної частини, ми писали контрольні роботи. Потрібно було відповідати на певні тести. А ще кожен з учасників приїхав з постером – великим плакатом, що представляв собою презентацію його теми. Кожному відвели окреме місце для розміщення цього постеру. Так що ними зайняли увесь ліцей. Скажемо, ми свій повісили на драбині. І от члени журі, а серед них науковці з різних вишів, розділилися аж на вісім груп і всі ці групи, а Володимир Безруков окремо, підходили до кожного учасника і потрібно було знову і знову розповідати, захищати свою тему.

Звісно, найбільш хвилюючим був момент оголошення підсумків. Емоційна напруга була така, що немало учасників про всяк випадок привозили із собою нашатир, корвалол. Переяславкам було неабияк радісно, коли Вікторію назвали переможницею. У деякій мірі це було навіть несподівано, адже багато інших школярів, особливо з великих міст, свої теми розробляли у співпраці з науковцями вищих навчальних закладів, дослідних лабораторій і таке інше.

Варто відзначити, що учениця сьомої школи обдарована не лише у біології. Не так давно в рамках олімпіади МАН з мистецтва вона зайняла трете місце з малювання на Київщині. Проте і під час навчань у біологічному гуртку, і готуючись до різних етапів олімпіад, вже стільки перечитала різноманітної літератури з біології, причому університетського рівня, що своє майбутнє пов’язує лише з цією наукою.

Що ж до розробленої теми по екологічному стану Альти, то разом зі своїми товаришами з біологічного гуртка хочуть вже найближчим часом відвідати міську раду, щоб поділитися своїми напрацюваннями. Адже там є практичні рекомендації для покращення стану однієї з головних водних артерій міста.

Додати коментар