Гранти для студентів: як вони надаватимуться при навчанні за контрактом

У МОН розповіли, як надаватимуться гранти студентам, які навчатимуться за контрактом

МОН, грант
 
Студентам надаватимуться гранти

У 2024 році Міністерство освіти і науки України започаткувало грантову підтримку для абітурієнтів, які вступають на контрактну форму навчання. Ця ініціатива спрямована на вступників, які отримали високі результати національного мультипредметного тесту, однак не потрапили на бюджетні місця. Про це пише Детектор Медіа.

Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький розповів про те, як впроваджуватиметься проєкт і на яку підтримку можуть розраховувати майбутні студенти.

«Це працює так. Місця державного замовлення залишаються. Абітурієнт може вступити як на бюджет, так і на контракт. І тепер у кабінетах вступників є опція — або тільки на контракт, або на контракт і на бюджет, Це означає, що вступнику, який потрапив на бюджетне місце, держава оплачує навчання стовідсотково. Якщо абітурієнт не потрапляє на бюджетне місце, тоді у нього є можливість отримати додаткову державну фінансову підтримку, але вона не буде покривати на 100% вартість навчання. Грантова система базується на принципі співфінансування: навчання частково оплачує студент чи його батьки, це також може бути стипендія від юридичної особи, а частково оплачує держава», – пояснив Винницький.

За його словами, гранти будуть доступні на двох рівнях.

  • Перший рівень передбачає грант у 15 тисяч гривень для тих, хто набрав від 150 балів за два предмети НМТ.
  • Другий рівень — 25 тисяч гривень для тих, хто отримав від 170 балів за два предмети.

Ці суми можуть бути збільшені залежно від обраної спеціальності. Наприклад, для пріоритетних для держави спеціальностей, таких як IT, природничі науки, інженерія, педагогіка та медицина, запроваджені спеціальні коефіцієнти. Для певних спеціальностей коефіцієнт становить 1,3, а для деяких — 1,5. Тому розмір гранту може зрости і до 37,5 тисяч.

  • Коефіцієнт 1,3 встановлений для мистецьких спеціальностей, на які контракти є дорожчими. Крім того, йдеться про навчання на філології з української мови та літератури, кримськотатарської мови та літератури, фольклористики. Також — інформаційні технології, компʼютерні науки, кібербезпека, ветеринарія та охорона здоровʼя.
  • Коефіцієнт 1,5 встановлений для дуже важливих і дорогих спеціальностей: освіта й педагогіка, природничі науки – фізика, біологія, хімія, математика, статистика, механічна інженерія, електрична інженерія, хімічна інженерія, електроніка, виробництво і технології, архітектура та будівництво, аграрні науки, терапія і реабілітація.
  • Коефіцієнт 1 застосовуватимуть до інших, менш пріоритетних для держави спеціальностей.

Для спеціальностей, якими ринок праці перенасичений, діятиме обмеження — абітурієнти, які отримали понад 170 балів на НМТ з двох предметів можуть претендувати на гранти другого рівня, щоб вивчати право, менеджмент, журналістику, деякі інші спеціальності.

Гранти надаватимуться на весь період навчання. Якщо студент вирішить змінити університет, грант залишиться з ним за умови, що він продовжує навчання за тією самою спеціальністю.

Міністр освіти розчарував українських вчителів прогнозом щодо підвищення зарплати

Українським учителям найближчим часом не варто очікувати на підвищення заробітної плати. Все через складну ситуацію в державному бюджеті. Переглянути розмір виплат планують після закінчення війни.

Про це  заявив міністр освіти і науки Оксен Лісовий. Міністр каже, що МОН розуміє, що означає гідний рівень зарплати, втім підвищити виплати неможливо через критичну ситуацію в бюджеті.

Він  зазначив, що на сьогодні понад 70% державного бюджету витрачається на оборону. Але коли закінчиться війна, то буде змога реалізувати концепцію підвищення зарплати вчителям у першу чергу.

Додати коментар