Отримати відомості з ДРФО про джерела та суми нарахованого доходу можна через мобільний застосунок «Моя податкова»

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору можна через мобільний застосунок «Моя податкова».

Мобільний застосунок «Моя податкова» завантажується на мобільний телефон на платформі iOS (в App Store) та на платформі Android (в Google Play).

Вхідна ідентифікація користувача відбувається за допомогою файлового або хмарного кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Для отримання відомостей з Державного реєстру про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору необхідно в розділі «Послуги» обрати пункт «Отримати відомості про суми виплачених доходів» та в екранній формі запиту вказати бажаний період.

Результат виконання запиту формується протягом 5 хвилин.

Переглянути та завантажити довідку про доходи можна у розділі «Повідомлення» мобільного застосунку.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Які землі належать до несільськогосподарських угідь

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що
 відповідно до п.п.14.1.123 п.14.1 ст.14 ПКУ, несільськогосподарські угіддя – господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім віднесених до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Своєчасна сплата ЄСВ – це захищені соціальні гарантії для кожного

Головне управління ДПС у Київській області наголошує на важливості своєчасної сплати єдиного соціального внеску та нагадує, що своєчасна сплата ЄСВ – це не лише виконаний обов’язок перед державою, але і надійні та захищені соціальні гарантії для громадян. 

Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

Нагадуємо, що громадяни мають право на отримання пенсій та соцвиплат із солідарної системи, зокрема, за наявності необхідного страхового стажу. Стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються, наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії  та їм не враховується зарплата за ці періоди. 

Крім того, такі працівники не отримують належної компенсації втраченого заробітку у зв’язку зі страховим випадком (у разі тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві, втрати роботи). 

Нарахування та сплати ЄСВ регулюється Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VI та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Мінфіну від 20.04.2015 р.  № 449. 

Відповідно до Закону №2464, ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. 

За наявності у платника зобов’язань зі сплати ЄСВ та одночасно зобов’язань по сплаті податків та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами – сплата ЄСВ виконується в першу чергу, крім зобов’язань з виплати зарплати.

За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ до платників, застосовуються фінансові санкції (штрафи та пеня) згідно з частинами 10, 11 статті 25 Закону 2464: за порушення терміну його сплати платнику нараховується штраф у розмірі 20% своєчасно несплачених сум  – п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464  та

нараховується пеня 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежуНарахування пені розпочинається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

Строк давності не застосовується при нарахуванні, застосуванні та стягненні сум штрафів з ЄСВ – п. 13 розд. VII Інструкції № 449

Відповідно до норм чинного законодавства, при наявності у платника заборгованості на кінець календарного місяця понад 10 грн, боржнику надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки), яка є виконавчим документом. 

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Користуватись ЗІР зручно та просто

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) – інформаційний ресурс, створений у межах Електронного Уряду з доступом через будь-яку пошукову систему в інтернет-мережі, у зв’язку з чим є можливість його одночасного використання як платниками, так і працівниками структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів, та сприяє отриманню уніфікованих відповідей у будь-який час та зручний спосіб.

Розміщена в ЗІР База знань наповнюється інформацією, що містить загальну позицію ДПС із застосуванням норм податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС, без врахування особливостей конкретного платника податків та специфіки конкретних ситуацій, вона не є податковою консультацією у розумінні глави 3 “Податкові консультації” Податкового кодексу України і не спричиняє правових наслідків, передбачених ст. 53 ПКУ.

Робота ЗІР направлена на забезпечення суспільства своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією у вигляді відповідей на запитання із понад 37 напрямів; ставками податків; глосаріями та довідниками; щоденною підбіркою відповідей на двадцять актуальних запитань; податковим календарем, який містить систематизовану інформацію про терміни сплати податків і зборів, платежів, подання звітності до органів ДПС; змінами в податковому законодавстві, з можливістю підписки на отримання таких змін на електронну адресу та інше.

Користувачі ЗІР мають можливість оцінити якість відповідей на запитання, що містяться y розділі «Запитання – відповіді з Бази знань», залишити коментар чи пропозицію до них, a проведений аналіз та опрацювання таких коментарів дозволяє забезпечувати надання якісних інформаційно-довідкових послуг.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Обсяг видобутих корисних копалин

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що відповідно до п.п.14.1.128 п.14.1 ст.14 ПКУ, обсяг видобутих корисних копалин (мінеральної сировини) – обсяг товарної продукції гірничого підприємства, види якої встановлені затвердженими кондиціями на мінеральну сировину об’єкта (ділянки) надр, що відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 “Запаси” обліковується гірничим підприємством як запаси – активи, вартість яких може бути достовірно визначена, для яких існує імовірність отримання їх власником – суб’єктом господарювання економічної вигоди, пов’язаної з їх використанням як товару, та які складаються з: сировини, призначеної для обслуговування іншого, ніж класифіковане в секції В КВЕД ДК 009:2010, виробництва, у тому числі шляхом виконання господарських договорів про послуги з давальницькою сировиною, та адміністративних потреб; готової продукції, що виготовлена на гірничому підприємстві, у тому числі шляхом виконання господарських договорів про послуги з давальницькою сировиною, що призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або нормативно-правовим актом.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Алгоритм дій для подання заяв про бажання/відмову отримувати

документ через Електронний кабінет

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що для подання Заяви про бажання отримувати документ через Електронний кабінет або Заяви про відмову отримувати документ через Електронний кабінет необхідно:

1.Увійти до приватної частини Електронного кабінету.     Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.

  1. Обрати режим «Введення звітності».

У панелі інструментів режиму «Введення звітності» натиснути Створити.
 Обрати рік, місяць у якому формується та подається заява та тип звітності (F(J) 13 Запити). Зі списку документів обрати форму заяви (F/J 1391602 – Заява про бажання отримувати документ через Електронний кабінет або F/J 1391702 – Заява про відмову отримувати документ через Електронний кабінет);
 Поля регіон та район заповнюються автоматично.

  1. Заповнити форму документа.     У формі заяви вказати електронну адресу, реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично.
    Перевірити наявність та правильність заповнення полів заяви натиснувши Перевірити.
          Після успішного заповнення Зберегти заяву.
     4.Підписати та відправити документ до контролюючого органу. Підписати документ за допомогою кваліфікованого електронного підпису або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису та відправити підписану заяву.
     Через певний час користувач отримує: Відповідь № 1 ( Квитанція №1, яка засвідчує факт і час отримання електронного документа), Відповідь № 2 (Квитанція № 2, яка засвідчує факт і час приймання (неприймання) чи реєстрації електронного документа).
     Отриману Квитанцію №2 можна переглянути та завантажити у підрежимі «Вхідні» режиму «Вхідні/вихідні документи».

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.taх.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.
 У режимі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечена можливість створення платниками податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема «Заяви про бажання отримувати документ через Електронний кабінет» (J/F 1391602) та «Заяви про відмову отримувати документ через Електронний кабінет» (J/F 1391702) , і подання її до контролюючих органів.

Форми Заяви про бажання отримувати документ через Електронний кабінет та Заяви про відмову отримувати документ через Електронний кабінет встановлені Порядком функціонування Електронного кабінету, затвердженого наказом Мінфіну  України від 14.07.2017 №637.

Відповідно до абзацу першого п. 21 Наказу № 637 платник податків один раз протягом року може надіслати контролюючому органу через Електронний кабінет заяву про відмову отримувати документ через Електронний кабінет за формою згідно з додатком 4 до Наказу № 637.Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Заповнення платником, який використовує єдиний рахунок, Структуровану форму платіжної інструкції

Головне управління ДПС у Київській області  повідомляє, що платники, які використовують єдиний рахунок, при заповненні Структурованої форми платіжної інструкції керуються порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 №148.

При сплаті коштів на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС, платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції може:

1) не визначати напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки.

У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює тільки поле «Додаткова інформація запису» з інформацією щодо переказу коштів у довільній формі.

При цьому платник, використовуючи засоби електронного кабінету, може:

визначити напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки;

не визначати напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка. У такому разі кошти перераховуються з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки на підставі податкової інформації, визначеної пунктом 351.5 статті 351 Кодексу;

2) самостійно визначити напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки.

У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює з переліку полів, наведених у пункті 1 розділу ІІ цього Порядку, такі поля:

«Номер рахунку»;

«Сума податку»;

«Інформація про податкове повідомлення (рішення)»;

«Додаткова інформація запису».

У полі «Номер рахунку» платник заповнює номер бюджетного/небюджетного рахунку;

у полі «Сума податку» платник заповнює суму, яка має бути зарахована на бюджетний/небюджетний рахунок;

у полі «Інформація про податкове повідомлення (рішення)» платник заповнює номер податкового повідомлення-рішення/рішення/вимоги та/або рішення щодо єдиного внеску (у разі якщо кошти сплачуються на підставі таких документів);

у полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі.

3) платник, який використовує єдиний рахунок, за бажанням може оформити платіжну інструкцію одночасно за декількома напрямами зарахування на бюджетні/небюджетні рахунки коштів, що сплачуються на єдиний рахунок.

При цьому реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнюється стільки разів, скільки платежів бажає сплатити платник платіжною інструкцією, із заповненням реквізитів відповідно до підпункту 2 пункту 6 цього Порядку за кожним таким платежем. 

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Комунікаційна податкова платформа – ефективний формат взаємодії з бізнес – спільнотою та громадськістю

Головне управління ДПС у Київській області нагадує: комунікаційна податкова платформа – ефективний формат взаємодії з бізнес-спільнотою та громадськістю.

З питаннями, що потребують оперативного вирішення та пропозиціями щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою, звертайтесь на електронну скриньку: kyivobl.ikc@tax.gov.ua. 

Залишаємось на зв’язку: 

 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар