У Верховній Раді підтримали відмову від «літньої» і «зимової» години: деталі

Комітет економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроект про обчислення часу в Україні, яким скасовується перехід на літній час.

Про це йдеться у публікації на сайті парламенту.

Як зазначили в комітеті, законопроект №4201 спрямований на захист здоров’я населення, оскільки« на думку більшості науковців та лікарів» щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад «несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації».

Автори проекту згадують «наукові дослідження», які «пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли».

«Також доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню», – стверджують в комітеті.

Верховна Рада ухвалила законопроект про скасування переходу на літній час у першому читані у березні 2021 року, але не змогла ухвалити його в цілому и відправила на повторне друге читання.

Згідно з документом, на території України обчислення часу здійснюється за київським часом, що є єдиним для всієї території України. Київський час – час часової зони, в якій розташована столиця України – місто Київ, що відповідає другому часовому поясу в шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2.

«Сезонний перехід часу на території України не здійснюється», – йдеться в проекті.

Джерело

Додати коментар