День Військово-Морських Сил України: у центрі Переяслава підняли прапор ВМС ЗСУ

Щороку в першу неділю липня в Україні відзначають День Військово-Морських Сил України, а також День працівників морського та річкового флоту України. З цієї нагоди на центральній площі Переяслава 7 липня провели урочистості та підняли військово-морський прапор, повідомляє Proslav.

День Військово-Морських Сил України: у центрі Переяслава підняли прапор ВМС ЗСУ
День Військово-Морських Сил України: у центрі Переяслава підняли прапор ВМС ЗСУ

День Військово-Морських Сил України – це професійне свято тих, хто цілодобово обороняє морські рубежі та знищує загарбників на півдні України, щодня виконує бойові завдання на суходолі, у повітрі та на морі, забезпечує боєготовність кораблів, а також цивільних робітників і службовців флотських установ і підприємств.

– 106 років тому на кораблях Чорноморського флоту та у Севастопольській фортеці урочисто підняли український та Військово-Морський Прапор Української держави. І це є свідченням того, що флоту України далеко не 30 років. Тож ми віримо, що спільними зусиллями ми відродимо славу України як великої морської держави, а український прапор на наших кораблях завжди буде символом упевненості і процвітання, – сказала ведуча заходу Влада Черненко.

 
Поряд із прапором міста на центральній площі підняли стяг Військово-Морських Сил України. Це право надали вихованцям гуртка «Клуб Юних Моряків» Марині Горбаченко та Дмитру Канову.

До присутніх звернувся голова Переяславської громади Вячеслав Саулко:

– Сьогодні ми святкуємо надвеличне свято наших захисників. Це день всіх тих, хто на палубі захищає нашу державу. Коли 24 лютого вороги вторглися в Україну з півночі, зі сходу, з півдня, вони нападали з повітря, з землі, з моря. І саме Військово-Морські Сили вперше показали «руському кораблю», куди йому йти. Саме морські піхотинці показали, як потрібно захищати наше море. Усі, хто служать на кораблях, – це безстрашні воїни, справжні патріоти. Я з величезною гордістю хочу сказати слова вдячності легендарному кораблю «Переяслав», який служить в Очакові й захищає нашу Україну. Хочу подякувати нашим захисникам за їхню незламну силу духу.

На честь наших славних моряків, на знак вдячності за важливий внесок в оборону України, за вірність і самовіддану боротьбу, яка наближає перемогу, свою творчість подарували артистки Переяславського Центру культури і мистецтв. Надія Томчук виконала пісню «Очі на піску», Юлія Денисенко і Ганна Ляч заспівали пісню «Моя земля».

Український флот має славетну історію. Цікаво, що саме з липнем пов’язані значущі дати в історії українського військового флоту:

 
  • 5 липня 1918 року – оприлюднили закон про уніформу для українського флоту;
  • 18 липня 1918-го – ухвалили закон про Військово-морський прапор України та створено постійно діюче з’єднання Військово-морського Флоту Української держави – бригаду тральщиків;
  • 21 липня 1992 року – сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов під юрисдикцію України;
  • 30 липня 1996 року – відбулися перші оперативно-тактичні навчання ВМС України під прапором Верховного Головнокомандувача ЗСУ «Море-96».

І одна з найдавніших подій – у червні-липні 907 року відбувся морський похід київського князя Олега, який здобув блискучу перемогу під Константинополем.

 

Додати коментар