«Бути мамою в умовах війни»

Для жінок соціально-вразливих категорій до Дня матері проведені заходи «Бути мамою в умовах війни»

Традиційно, в другу неділю травня, в Україні відзначається День матері. Це свято було запроваджене в Україні як особливе вшанування найдорожчої людини в житті кожного з нас.

День матері  важливе  саме зараз, бо це свято про повагу й шану, це про життя українських матерів, яких змінила війна. Мільйони жінок, які подарували життя своїм дітям,  зараз роблять усе для того, щоб це життя зберегти. Мами, які шукають і знаходять сили, щоб пережити і прожити цю війну.

З метою відновлення власних ресурсів, усвідомлення цінностей духовної культури, збереження пам’яті про традиції та звичаї українського народу працівники Центру соціальних служб Переяславської міської ради продовжують організовувати заходи для внутрішньо переміщених матерів з дітьми.

Тож напередодні святкування Дня матері 8 та 9 травня 2024 року у співпраці з НІЕЗ «Переяслав» 40 родин соціально-вразливих категорій (жінки ВПО, сім’ї в складних життєвих обставинах) були запрошені до Музею народної архітектури та побуту середньої Наддніпрянщини.

Учасниць заходу привітала заступник міського голови Оксана СТЕПАНЕНКО.

Завдяки змістовній екскурсії, яку провела молодший науковий співробітник музею Наталія ШКІРА, родини змогли відчути різнобарвний світ мальовничого українського села, дізнатися про побут наших пращурів, отримати силу віри, яка є основою духовного життя нашої нації.

З батьківською мудрістю та терпінням завідувач науково-дослідного філіалу Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Микола ШКІРА навчав хлопчиків готувати сани заздалегідь, як про це говорить мудре народне прислів’я, а дівчатка та жінки отримали чудову можливість побачити які ж таємниці зберігала традиційна українська скриня.

Фахівці центру соціальних служб для учасниць провели бесіду про метальне здоров’я та відчуття безпеки, стресостійкість та пошук власного ресурсу для відновлення та стабілізації емоційного стану. 

Неабиякий інтерес у маленьких відвідувачів викликало годування риб та каченят  у ставку.

На згадку про відвідування музейного комплексу гості мали змогу сфотографуватися біля фотозон,  які власноруч створили працівники закладу.

Всі учасниці тренінгу отримали гігієнічні набори, які надала Служба у справах дітей та сім’ї Переяславської міської ради.

У дні війни, ми як ніколи, розуміємо цінність життя. Тому у День матері з особливою вдячністю і любов’ю вшановуємо тих, хто привів нас у життя – наших матерів.

Дякуємо українським матерям, які попри безжальність ворогів, у складних умовах народжують нових українців та стають для своїх дітей справжнім щитом.

Юлія ЛЯЛЬКА 

директорка Центру соціальних служб

 

Додати коментар