У Переяславі хочуть створити музей творчості Ганни Самутіної: зараз її роботи можна побачити в художній школі

Народній художниці України родом із Переяславщини Ганні Самутіній 1 травня виповнилося б 95 років. З нагоди річниці у Переяславській художній школі імені Петра Холодного провели мистецько-просвітницький захід – відкрили виставку робіт видатної землячки та розповіли вихованцям про її життєвий шлях, повідомляє Proslav.

У Переяславі хочуть створити музей творчості Ганни Самутіної: зараз її роботи можна побачити в художній школі
У Переяславі хочуть створити музей творчості Ганни Самутіної: зараз її роботи можна побачити в художній школі

За життя відома українська мисткиня, уродженка села Ташань Ганна Самутіна створила понад 400 картин. Останні 20 років вона прожила у Переяславі, і саме той період, який мистецтвознавці назвали «переяславським», вважають найбільш плідним у її творчості. Саме тому багато авторських робіт Ганна Іванівна подарувала коханому місту.

Частину витворів презентували 25 квітня в експозиції Переяславської художньої школи. Примітно, що саме ця, здавалося б, камерна виставка показує, наскільки багатогранною була творчість Ганни Самутіної. У її рукотворних шедеврах поєдналися фарби, мушлі, дерево, скло, кришечки, соломка та інші матеріали.

– Художник живе доти, поки живуть його картини, – сказала директорка школи Ірина Кузьмицька– Наша невеличка виставка є доповненням до масштабної виставки, яка діє у мистецькій галереї. Але вона дає більш широке уявлення про діапазон творчості, адже Ганна Іванівна працювала у різноманітних техніках: кераміка, ткацтво, книжкова графіка, створення ескізів костюмів для кіностудії Довженка, монументальний живопис. Кожен етап її творчості заслуговує на особливу увагу.

У Переяславі хочуть створити музей творчості Ганни Самутіної: зараз її роботи можна побачити в художній школі
директорка художньої школи Ірина Кузьмицька

Далі Ірина В’ячеславівна зосередила увагу присутніх на унікальних роботах з творчого доробку художниці:

– У нас представлена книжкова графіка до твору «Назар Стодоля» Тараса Шевченка, це – дипломна робота, яку Ганна Іванівна виконала в художньому інституті. Дуже цікаві, характерні образи відтворені на портретах її односельців. Слід зазначити, що вона з великою любов’ю ставилася до людей та їхньої праці, бо сама була з хліборобської родини. Гріє душу портрет бабусі, виконаний олівцем, і розміщений у рамочку, яку вона зробила з мушлі. Кожна робота створена з любов’ю і теплом.

Картини Ганни Самутіної пройняті національним духом, любов’ю до України та її традицій, глибоким філософським змістом. Деякі малюнки пожовкли від часу, але це додає їм ще більшої душевності.

Ірина Кузьмицька продемонструвала вихованцям дитячі книги видавництва «Веселка», дивовижно проілюстровані Ганною Самутіною.

– Вона спостерігала, як діти реагували на її малюнки, як їм подобалося і вони усміхалися. У нашій художній школі вона теж неодноразово бувала і розмовляла з дітьми. З маленькими  і зі старшими – по-різному. Вона тонко відчувала дитячу психологію, – згадала Ірина В’ячеславівна.

Кандидат історичних наук, заступник генерального директора з науково-методичної роботи НІЕЗ «Переяслав» Олександр Колибенко вручив Ірині Кузьмицькій грамоту від Національної спілки краєзнавців України за вагомий внесок у розвиток краєзнавства:

– Ірина В’ячеславівна багато років присвятила нашому заповіднику і та робота, яку вона проводить, підтверджує, що вона – краєзнавиця з великої літери, – сказав він.

Очільник Переяславської громади Вячеслав Саулко пообіцяв докласти зусиль до створення повноцінного музею Ганни Самутіної:

– Ганна Іванівна подарувала мені одну з картин, кілька років я милувався нею. Але зрозумів, що всі її картини мають бути зібрані та представлені на широкий загал. На мою думку, всі люди мають насолоджуватися її картинами, їх потрібно зібрати й експонувати в людних місцях. Наша задача – реставрувати всі картини, які є і цього потребують. А найважливіше питання – створення музею. Зараз ми ставимо перед собою це завдання, як свого часу ми поставили задачу встановити пам’ятник Михайлу Сікорському і ми це зробили. Але всі ці картини повинні бути збережені.

голова Переяславської громади Вячеслав Саулко

Виставку можна оглянути за адресою: м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 47.

Додати коментар