Ворожили на “Кобзарю” і сваталися в калошах: у Переяславі відзначили День театру

27 березня світ відзначає Міжнародний день театру. Його започаткував актор Жан Кокто у 1961 році. Переяславці теж долучилися до святкування. 28 березня зібралися в залі корпусу 2 КЗ «Переяславський ЦКМ» (приміщення будинку культури) на творчий захід, де побував і Переяслав.Сity

Студія конферансу «Акцент» (художня керівниця Влада Черненко) продемонструвала коротеньку, але цікаву композицію «Пророцтво Кобзаря», яка змушує багато над чим замислитися.

За сюжетом, учні 9 класу під час тривоги йдуть у сховище і придумують для себе гру – ворожіння, але не на картах і не на кавовій гущі, а на книжці: задати питання, і відповідь отримати на рядках, знайдених випадково. Підручник «Алгебра» для цього не підійшов, тому діти зупинилися на «Кобзареві».

Дитяча забавка перетворюється на справжній життєвий діалог молоді з мудрим поетом – книга розкривається і на рядках «Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями..» і на «…оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі». Талановиті учасники студії значною мірою грали самих себе, тому вийшло чудово – природно і невимушено.

Друга ж частина заходу теж дуже сподобалася, викликала овації та вигуки «Браво!». Це була п’єса Григорія Нікітюка «Сватання в калошах» у виконанні Народного театру КЗ «Переяславський ЦКМ» під керівництвом Людмили Леляк.

Сюжет у чомусь повторює події знаменитого твору «За двома зайцями», адже головна героїня Варвара за характером та поведінкою нагадує славнозвісну Проню Прокопівну. Але на відміну від Голохвастова, який будь-що прагне одружитися з не дуже гарною і розумною, зате багатою Пронею, Гнат, наголошуючи, що з дитинства не любить неправди, до того ж, кохає іншу дівчину, робить усе, щоб Варвара сама від нього відмовилася. Сценічний талант, почуття гумору власне в акторів, яке й зумовило іскрометні діалоги, смішні сценки та запальні танці, чудове оформлення декорацій – усе це зробило п’єсу неперевершеною.

У ролях: Варвара – Тетяна Чайка, Гнат – Олександр Зінченко, Параска – Людмила Леляк, Максим Полікарпович – у несподіваному виконанні Оксани Ковальчук, художник-декоратор – Євгенія Демченко.

На завершення усіх причетних до розвитку театрального мистецтва в Переяславі – акторів, художників, освітлювачів, звукорежисерів зі святом привітала заступниця міського голови Оксана Степаненко, відзначивши їхні безперечні таланти та побажавши подальшого процвітання та творчого натхнення.

Узагалі ж подібні заходи надихають, дають надію на майбутнє. Обдаровані, співучі, дотепні та кмітливі українці переможуть усе, не можуть не перемогти.

 

 

Додати коментар