У Переяславі обговорили проблеми і перспективи медичної, фізичної та психологічної реабілітації населення

22 березня 2024 року на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся І регіональний круглий стіл «Медична, фізична, психологічна реабілітація на Переяславщині: стан, проблеми, перспективи». За повідомленням Proslav, під час заходу обговорили загальні поняття та характеристику реабілітації, законодавчу базу в цій сфері, потреби населення Переяславщини у реабілітаційних послугах, необхідність ресурсів, обладнання та фінансування для забезпечення повноцінної реабілітації й багато іншого.

У Переяславі обговорили проблеми і перспективи медичної, фізичної та психологічної реабілітації населення

Одним із ключових аспектів обговорення була роль Університету Григорія Сковороди в Переяславі у підготовці фахівців з фізичної та психологічної реабілітації. Зокрема, які задовольнятимуть потреби ветеранів російсько-української війни.

Думками щодо цієї теми на початку зібрання поділився ректор університету Віталій Коцур, акцентувавши на здобутках, які вже має заклад: створення умов для психологічної реабілітації, діяльність Центру ветеранського розвитку, забезпечення безбар’єрності в освіті.

Нині в університеті не бракує табличок шрифтом Брайля, є нові пандуси, інклюзивні вбиральні. За словами очільника закладу, вже є чітке уявлення, якою буде його робота після перемоги, предметні напрацювання та досвід.

 

Мав що сказати й голова Бориспільської районної ради Антон Мотрич. Зауважив, що Бориспільщині надважливо мати фахівців – лікарів, науковців, які можуть забезпечити реабілітацію населення.

Заступник голови Бориспільської РВА Андрій Синяков додав, що у Бориспільському районі збереглися три лікарні. Усі вони, на його думку, готові долучатися до цього процесу.

Очільник Переяславської громади Вячеслав Саулко у своєму виступі відзначив підхід університету до процесу реабілітації воїнів. Мер задекларував постійну підтримку керівництва громади у цьому процесі й закликав до дискусії, яка породить пропозиції для поліпшення і гуртування зусиль.

Надалі доктор історичних наук, професорка, завідувачка кафедри здоров’я і безпеки життєдіяльності Надія Коцур поділилася своїми думками щодо сучасного стану та попереднього вітчизняного досвіду підготовки фахівців і перспектив розвитку цього напрямку. Серед них, зокрема, відкриття відповідної спеціальності на базі університету, до появи якої тут активно готуються і яка спиратиметься на подібний досвід інших вишів.

Заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова поділилася думками щодо обласного досвіду і відзначила, що саме Університет Григорія Сковороди в Переяславі першим в регіоні відреагував на нові виклики. Нині на Київщині реабілітаційним центром стала обласна лікарня, де повноцінно працює понад півсотні фахівців.

Надалі вона тезово окреслила проблеми, які виникають у регіоні. Серед іншого йдеться про «кадровий голод» і потребу у переорієнтації щодо надання якісних і своєчасних медичних послуг. Напрацювання є і в освітній сфері, зокрема, підготовка фахівців у медичних коледжах. Спиратимуться у цьому процесі і на базу наявну в Переяславі. Її думки підтвердила керівниця департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації Любов Криклівець.

 

У блоці обговорень виступили кандидат медичних наук, лікар-реабілітолог, співвласник центру фізичної та реабілітаційної медицини «Я ваш лікар» Юрій Гріненко, кандидатка психологічних наук, завідувачка кафедри психології Оксана Руденко і її колега, завідувачка кафедри менеджменту освіти і практичної психології Вікторія Вінс. Вони розповіли про проблеми у сфері реабілітації та запропонували шляхи вирішення.

Важливим аспектом обговорення була необхідність об’єднання зусиль приватних і державних медичних установ у процесі надання комплексної реабілітації населенню. Директор КЗ «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Ігор Гомонай поділився своїм досвідом у цій справі та запропонував шляхи співпраці для поліпшення реабілітаційних послуг у регіоні.

У блоці обговорень слухали думки і практичні пропозиції співзасновниці медичного центру, в якому опікуються пораненими військовослужбовцями Алли Святенко, голови Студениківської громади Марії Лях, депутата Бориспільської районної ради Юрія Бобровніка. Усе проговорене внесли до резолюції зібрання та враховуватимуть у подальшому розвитку медичної, фізичної та психологічної реабілітації на Переяславщині.

Підсумовуючи захід, можна сказати, що різні структури продемонстрували готовність та бажання співпрацювати для поліпшення реабілітаційних послуг у регіоні, що відкриває шлях до подальших позитивних змін у цій сфері.

Додати коментар