В Переяславі-Хмельницькому відзначили річницю дня народження Тараса Шевченка

Сьогодні, 9 березня, коли не лише в Україні, а й по всьому світові багато хто відзначає 203 річницю з дня народження Тараса Шевченка, у Переяславі-Хмельницькому відбулися урочисті заходи. Як відомо, доля чи не найвидатнішого українця була тісно пов’язана з нашим містом. Тут він не раз бував, написав немало своїх видатних творів. А найвідомішим місцем його перебування був будинок його близького приятеля лікаря Андрія Козачковського, в якому нині розміщується музей “Заповіту”.

О півдні на подвір’ї цієї історичної садиби зібралося немало місцевих шанувальників Кобзаря, серед них голова РДА Андрій Пряхін, заступник голови райради Іван Бугаєнко, заступник міського голови Валентина Губенко, директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич, професор місцевого педуніверситету Микола Корпанюк та інші. Проводив захід співробітник заповідника Станіслав Дембіцький.

Учасники заходу немало говорили про роль Шевченка у боротьбі за незалежність України, ту велику літературну спадщину і особистий моральний приклад, які він залишив для нащадків.

Після невеликого мітингу до пам’ятника Шевченку поклали живі квіти. А далі вже у найпросторішій кімнаті музею відбулася літературно-музична частина цього святкування. Дві пісні “Через віки” і “Тарасова сила”, присвячені видатному діячеві, у класичному стилі виконала Ганна Іфтоді. На фортепіано їй акомпанував автор музики до цих пісень, заслужений діяч мистецтв України Віктор Тузик. Шевченкові вірші читали учениця ЗОШ № 1 Вікторія Ставицька та інші. Учасники заходу також оглянули експозиції музею.

Невдовзі літературно-мистецький захід, присвячений річниці з дня народження уславленого поета, відбувся і у музеї Кобзарства. Тут його завідувачкою Світланою Тетерею та іншими співробітниками було підготовлено виставку “Кобзар” Тараса Шевченка. Як вона зазначила, зокрема, ця книга вже давно стала свого роду біблією для багатьох українців. Цікаво було вибрано формат експозиції. Її оформлено у вигляді піраміди, що розмітилася посеред просторого приміщення музею. На її полицях розміщено багато різних видань знаменитої збірки творів. Скажемо, книга видана ще у 1939 році та й деякі інші явно представляють бібліографічну рідкість.

З такою подією присутніх привітав Олексій Лукашевич та інші. А твори Шевченка виконували учень шостої школи Герман Дорошевич, художній керівник Помокельського будинку культури Наталія Ходан та інші.