У Бучі відкрили першу в країні фабрику-кухню для навчальних закладів трьох громад

18 грудня в Бучі відкрили першу в країні фабрику-кухню. Проєкт реалізований за ініціативи першої леді Олени Зеленської та за підтримки мецената Говарда Баффета.

Модель фабрики-кухні є однією з трьох розроблених та затверджених у межах провадження реформи шкільного харчування новітніх технологічних моделей організації харчування дітей. Про це повідомив на Facebook сторінці начальник Киівської ОВА Руслан Кравченко.

Новозбудовану фабрику-кухню відвідала дружина Президента України Олена Зеленська, меценат Говард Баффет, заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, заступник міністра освіти Андрій Сташків, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, начальники Київської та Харківської обласних військових адміністрацій, міський голова Бучі та представники міжнародних організацій.

«Смачну, здорову та корисну їжу почнуть доставляти до шкіл Бучанської громади вже у січні наступного року. Згодом гарячим харчуванням будуть охоплені навчальні заклади ще двох громад – Немішаївської та Бородянської», – розповів Руслан Кравченко. 

Кухню завдяки спільним зусиллям побудували у дуже короткі терміни – 8 місяців. Щодня тут зможуть виготовляти до 10 тис. порцій. Готові страви охолоджуватимуть при температурі 3°С, автівками у спеціальних боксах доставлятимуть до шкіл та садків, а там розігріватимуть на спеціальному обладнанні.

«Як усе працює – подивилися на практиці. Їжа смачна та різноманітна. Упевнений, що діти залюбки їстимуть такі страви. Вдячний The Howard G. Buffett Foundation, яка також протягом року фінансуватиме витрати на виготовлення гарячого харчування для дітей цих трьох громад», – повідомив Руслан Кравченко.

Київщина – одна з лідерів серед областей у реформі шкільного харчування. Будівництво фабрики-кухні дозволить охопити ще більшу кількість дітей гарячим харчуванням. Реалізація цього проєкту також сприятиме економічному розвитку області та створенню нових робочих місць.

Модель фабрики-кухні є однією з трьох розроблених і затверджених у межах упровадження реформи шкільного харчування у 2020–2022 роках новітніх технологічних моделей організації харчування дітей. Її особливість полягає не лише в масштабах, а й у забезпеченні дотримання високих стандартів якості та вимог НАССР, що гарантує надійність і безпеку харчування.

Другу фабрику-кухню побудують у Лозовій на Харківщині. Вона годуватиме щодня близько 14 тис. учнів і дошкільнят у п’яти громадах Лозівського району.

«Реформа шкільного харчування триває. Для кожного регіону ми підбираємо оптимальний варіант: десь буде фабрика-кухня, як тут, десь уже працюють опорні кухні – це інша модель, коли один шкільний заклад, де обладнання вже оновлене, готує для багатьох інших. Ми хочемо виростити здорове покоління і зробимо це. Попри все», – акцентувала перша леді Олена Зеленська.

         

Додати коментар