День Збройних сил України: трохи історії та 9 унікальних листівок до свята

6 грудня Україна святкує День Збройних сил України. Це свято було засноване в 1993 році. Саме українські військові поламали плани Кремля захопити Київ за 3 дні та допомогли Україні зберегти державність.

ЗСУ довели на полі бою, що завдяки героїзму та віру у свою країну, здатні протистояти росіянам, не дивлячись на перевагу ворога.

Ми вітаємо всіх військових та дякуємо за можливість жити на своїй землі.

Трохи історії

Збройні сили України були створені постановою Верховної ради Про військові формування в Україні від 24 серпня 1991 року. Цей документ регламентував утворення Міністерства оборони України. Уряду ж було доручено розпочати створення ЗСУ.

6 грудня 1991 року парламент ухвалив закон Про оборону України та Про Збройні сили України. Було затверджено і текст військової присяги, яку в залі парламенту першим склав міністр оборони Костянтин Морозов.

А з січня 1992 року розпочався процес приведення дислокованих на території України військ до добровільної присяги на вірність українському народові. Під юрисдикцію нашої держави тоді перейшли: 14 мотострілецьких, 4 танкові, 3 артилерійські дивізії та 8 артилерійських бригад, бригада спецпризначення, 9 бригад ППО, 7 полків бойових вертольотів, чотири повітряні армії, яка налічувала близько 1,5 тис. бойових літаків та окрема армія ППО.

Станом на 1991 рік українська армія налічувала 980 тисяч осіб.

Яка чисельність ЗСУ на сьогодні

Після вторгнення російських військ на Донбас у 2014 році українська армія отримала досвід реальних бойових дій. У 2016 році ЗСУ налічували 275 тисяч осіб

На кінець 2012 року чисельність Збройних сил України становила лише близько 184 тис. осіб, з яких – до 139 тис. військовослужбовців.

У жовтні 2023 року загальна чисельність ЗСУ становила понад 850 тис. осіб. З них – близько 820 тис. військовослужбовців (майже 117 тис. офіцерів, близько 178 тис. сержантів, 516 тис. солдатів).

Як поздоровити військовослужбовців: фантастичні листівки зі святим Миколаєм

Автор більшості цих листівок – Vanila Bricks. На своїй сторінці в Instagram і у коментарях під світлинами він розповів, що ці зображення були створені за допомогою штучного інтелекту.

 

 

 

 

 

 

 

 

Додати коментар