Програму обміну ламп продовжено: Пенсіонери зможуть безкоштовно отримати додатково по 5 світлодіодних ламп

Уряд вніс зміни до умов реалізації програми обміну ламп розжарювання на світлодіодні. На засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення впровадити додаткову можливість отримання пенсіонерами по п’ять світлодіодних ламп безпосередньо у відділеннях поштового зв’язку АТ «Укрпошта» за наявності пенсійного посвідчення. Про це повідомили на Урядовому порталі з посиланням на Міністерство економіки України.

«Хочу подякувати усім українцям, які долучились до програми по обміну ламп, яка спрямована на зниження споживання електроенергії. В рамках реалізації першої та другої фази програми громадянами та юрособами було отримано більше 21 млн світлодіодних ламп. Це допомогло суттєво знизити навантаження на енергосистему країни. Наша ціль – замінити ще близько 18 млн ламп розжарювання на енергоефективні лампи, щоб зменшити навантаження на енергетичну систему країни. Особливо актуально це в зимовий період. Тому Урядом було прийнято рішення впровадити додаткову можливість для пенсіонерів отримати по п’ять світлодіодних ламп безпосередньо у відділеннях поштового зв’язку АТ «Укрпошта», – наголосила Юлія Свириденко.

Вона підкреслила, що цього разу пенсіонерам не треба буде одразу нести старі лампи на обмін. Їх можна буде принести у відділення Укрпошти протягом місяця з моменту отримання п’яти додаткових світлодіодних ламп.

Перші лампи за новою хвилею програми будуть доступні з 5 грудня у всіх сільських відділеннях Укрпошти по всій країні, крім Київщини. На Київщині пенсіонери зможуть додатково обміняти лампи з 12 грудня. Про доступність ламп для обміну в решті населених пунктів буде повідомлено окремо.

Для того, щоб обміняти додаткові LED-лампи, пенсіонерам, які завітають у відділення, потрібно мати при собі паспорт, РНОКПП, пенсійне посвідчення та діючий номер телефону. Додаткові енергоощадні лампи пенсіонери зможуть обміняти безкоштовно, доки світлодіоди будуть в наявності. Скористатися програмою обміну та отримати додаткові 5 ламп енергозбереження можуть і ті пенсіонери, які раніше вже обмінювали лампочки. 

«Майже два роки Україна живе в стані повномасштабної війни. Зимовий сезон, що наступає, принесе чергові виклики. Ми вже побачили нові спроби росії зруйнувати українську енергосистему. Але енергетики  невтомно працюють, аби забезпечити безперебійну генерацію та постачання енергії, Збройні сили роблять все для захисту енергооб’єктів.  ЄС системно співпрацює з Урядом України й вживає необхідні кроки для підтримки енергосистеми країни. Програма Обміну лампочок є одним із способів, в який кожен громадянин може долучитися до цієї підтримки», – заявила Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова. 

За попередніми оцінками економічний ефект від обміну ще 18 млн світлодіодних ламп дозволить сумарно економити одночасно до 1000 МВт, що дорівнює роботі блока атомної електростанції.

Довідково.

Програма обміну лампочок підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Володимира Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України, крім зони бойових дій та тимчасово окупованих територій. Програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту, як один з інструментів енергоефективності, який дозволить забезпечити баланс енергоспоживання в пікові години.

 

Додати коментар