Говорити про спалах гепатиту А в Києві нема жодних підстав – генеральний директор Київського ЦКПХ


За останній тиждень в ЗМІ поширилося чимало недостовірної інформації щодо спалахів гепатиту А в різних регіонах України. Подібні, фактично, чутки поширювалися і щодо епідситуації в м. Києві. Аби уточнити реальний стан речей в столиці стосовно захворюваності на гепатит А та ризиків спалаху цього захворювання, редакція звернулася до генерального директора ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ України» Сергія ЧУМАКА.

– За жовтень 2023 року в місті Києві виявлено 10 випадків ( в т.ч. 2 дітей) захворюваності на вірусний гепатит А. Всі випадки не пов’язані між собою, являються спорадичними та поодинокими. По кожному випадку вірусного гепатиту проводиться епідемічне розслідування та вживаються заходи по недопущенню розповсюдження інфекції. Таким чином, говорити про спалах хвороби немає жодних підстав, – зауважив Сергій Чумак. – Щодо можливих ризиків в частині інфекційних захворювань, зокрема вірусного гепатиту А, то наразі ситуація в столиці є стабільною та знаходиться під постійним контролем як ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб», так й інших профільних інституцій національного та муніципального рівня. Вживається всіх необхідних заходів щодо ефективної профілактики хвороб та забезпечення епідемічного благополуччя мешканців Києва. Зокрема посилено контроль щодо централізованого водопостачання столиці та інших джерел питної води на території міста, проводиться робота серед лікарів закладів охорони здоров’я Києва щодо підвищення рівня епіднастороженності та вчасного інформування ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб» у випадку виявлення пацієнтів з симптомами вірусного гепатиту А.
Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися цих нескладних правил:
1. Найбільш ефективний спосіб захисту – це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.
2. Пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв.
3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень перед уживанням.
4. Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!

Генеральний директор ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ України» Сергій ЧУМАК

для Національного порталу з імунізації

Додати коментар