Сказ – хвороба невиліковна

      Сказ — гостре вірусне захворювання всіх теплокровних тварин, яке характеризується надзвичайно високою агресивністю, ураженням центральної нервової системи, нападами крайнього нервового збудження і розвитком паралічів.

На сказ смертельно хворіє людина!

      Хворі сказом тварини виділяють вірус зі слиною в останні дні інкубаційного періоду та впродовж усього періоду хвороби. Тяжкість клінічних проявів залежить від місця проникнення вірусу в організм, його вірулентності, стану організму людини або тварини. Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки). У людини інкубаційний період триває в середньому 30-90 днів, найкоротший – 7 днів. Враховуючи те, що вірус у слині з’являється за 7-10 днів до появи клінічних симптомів, спостереження за тваринами, які вкусили людей, проводиться в 10-денний термін.

Головна ознака хворих тварин – зміна їх поведінки.

Основні ознаки хвороби:

  • Водобоязнь
  • Агресивність
  • Слиновиділення
  • Паралічі
  • Неадекватна поведінка тварини

Запам’ятайте, що поява диких тварин у населених пунктах, а особливо вдень – одна з характерних ознак захворювання їх на сказ.

  Дикі тварини втрачають обережність, з’являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин. Домашні тварини не споживають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів – агресивними. Буйний період триває кілька днів, після чого розвивається параліч і смерть. Слина хворої тварини містить у собі вірус ще за десять днів до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може і від тварин, які зовні виглядають здоровими.

Якщо все ж вас покусала або ослинила дика чи безпритульна тварина (або тварина, якій не зроблено щеплення проти сказу):

  • не намагайтеся відразу ж після укусу зупинити кровотечу (якщо, звичайно, вона не загрожує життю). Треба дати слині тварини разом з кров’ю вийти з рани;
  • після укусу твариною, слід негайно і ретельно промити рану 20% мильним розчином (господарське мило) і звернутися за медичною допомогою
  • Собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала людей або тварин, слід негайно доправити до найближчої ветеринарної лікарні для огляду спеціалістів, протягом десяти днів.

Пам’ятайте, що сказ – хвороба невиліковна! Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо дикими та незнайомими, повинно бути головним правилом для людини.

Вакцинувати тварин від сказу обов’язок кожного власника!!!

Безкоштовно вакцинувати тварину можна за адресами:

  1. Бориспільська районна державна лікарня ветеринарної медицини, м. Бориспіль, вул. Польова, 26, тел. 045 95 6-64-49.
  2. Переяславська державна дільнича лікарня ветеринарної медицини, м. Переяслав, вул. Ярмаркова, 51, тел. 045 67 3-74-32.
  3. Яготинська державна дільнича лікарня ветеринарної медицини, м. Яготин вул. Героїв Танкістів, 14, тел. 045 75 5-46-58.

Додати коментар