У Переяславі відкрили виставку художніх робіт учнів майстерні Людмили Башук: їх можна було придбати аби підтримати захисників

23 серпня 2023 року у мистецькій галереї КЗ «Переяславський центр культури і мистецтв» відкрили благодійну виставку «Переяславська фантазія» з близько сотні робіт вихованців творчої майстерні Людмили Башук, пише Proslav.

У Переяславі відкрили виставку художніх робіт учнів майстерні Людмили Башук: їх можна було придбати аби підтримати захисників

Перед тим, як відкрити мистецьку виставку присутнім запропонували вшанувати безсмертний чин всіх українських воїнів, які віддали своє життя за волю України, за українську мову, за українську пісню, мистецтво. Саме їм слід завдячувати за можливість жити і твори своє українське життя. Пам’ять про них вшанували хвилиною мовчання.

Привітати учасників та гостей виставки, яка відкрила свої двері вперед день Дня незалежності України завітала заступниця міського голови Оксана Степаненко:

заступниця міського голови Оксана Степаненко

«Усі слова які я чую сьогодні нагадують мені про мирні часи. Бо хто б раніше міг подумати про те, що наші діти малюватимуть бойових гусей. Ми сьогодні з вами тут, бо картини надають нам сил і надихають. Дякую художниці Людмилі Башук і її вихованцям – їхні картини теплі і чудові, прославляють наше місто. Вдячні усім хто допоміг в організації та прийшов підтримати таланти. Хай вам твориться у мирний хороший час, нехай буде Перемога»

Надалі присутні долучалися до різноманітних атракцій – робили серце, подумки наповнюючи йоголюбов’ю, добром й позитивною енергією й концентруючи в цьому серці усі найкращі побажання та подумки надсилали їх усім друзям і діткам, які не мають змоги займатися улюбленою справою. Таким чином їм передали любов переяславських однолітків.

«Я намалюю на папері щасливу дитину…» – такою піснею присутніх привітав дует у складі Ніли Лукіної та Олександра Джахая вокальної студії «Камертон» Комунального закладу «Переяславський центр культури і мистецтв» під керівництвом Наталії Алєксандрової.

дует у складі Ніли Лукіної та Олександра Джахая

Надалі говорили про творчий колектив під керівництвом Людмили Башук, який працює з девізом : «Художник – це не професія, а стан душі». Говорили про те, що «Творчій майстерні» попри війну триває активне та цікаве творче життя й те, що, відвідуючи заняття, діти помітно змінюються, творчо розвиваються. Майстерня  дає змогу змінити світогляд, знайти місце у творчому пошуку, побачити свої ідеї, досягнути результату. Їх керівниця, пані Людмила, кохається у живописі. Надає перевагу техніці класиків (Тиціана, Рембрандта). Художниця працює в різних техніках: від примітивізму й наївного живопису, імпасто до багатошарового живопису. Створює олійний живопис на полотні та оргаліті. Також розписує стіни. Багато  картин розлетілося по всьому світу: Америка, Грузія, Швейцарія, Канада та інші. Людмила Башук брала участь у 6 мистецьких виставках.

Роздуми про творчість і своє буття в ньому художниця Людмила Башук явила такими словами: «Мистецтво – це дзеркало суспільства, в яке будуть дивитись наші нащадки. Хочеться залишити після себе картини майбутнім поколінням». Пізнання краси і правди переяславського життя проходить через всю творчість Башук, яка помічає момент життя, на який через століття будуть дивитися нащадки, і багато що зможуть прочитати з цього моменту.

Надалі присутнім безпосередньо представили керівницю «Творчої майстерні», психологиню-художницю, членкиню творчої спілки «Мистецтво життя» Людмилу Башук:

«Ще Василь Сухомлинський казав, що діти повинні виховуватися в атмосфері уяви, казки, краси і фантазії. Тому ми стараємося розвивати у дітей творчу фантазію. Дякую Відділу культури і туризму Переяславської міської ради за організацію цього грандіозного заходу, батькам які не жалкують ресурсу для розвитку своїх дітей. І, звісно ж, дітям – вони основні учасники цієї виставки. У кожній картині – частинка їх душі. Дехто навіть усі кошти за свою картину, а не лише 15%, готовий передати нашим волонтерам, а саме, як на мене, героїні нашого часу Ользі Дризі».

У Переяславі відкрили виставку художніх робіт учнів майстерні Людмили Башук: їх можна було придбати аби підтримати захисників
художниця Людмила Башук

Безпосередньо волонтерка Ольга Дрига, яку надалі запросили до слова, сказала таке:

«Хочу вас привітати з Днем Державного Прапора України й відкриттям цієї чудової виставки. Художня майстерня Людмили Башук, яка працює з дітками, має колосальне значення. Коли під час війни вона відновила роботу і туди приходили дітки вона поверталися в життя без війни. Те діти і їх батьки нині допомагають захисникам – це найвеличніша дія, за яку ми маємо бути вдячні. Розглядайте картини, підтримуйте дитячу творчість»

волонтерка Ольга Дрига

Захід продовжився показом мод у вишиванках, сценками, розіграшем картини серед тих, хто в вишиванці, проведення конкурсу «Вишиванки».

Поезія, живопис, музика і театр – ці поняття надвичайно близькі між собою, відтак організатори зважили за необхідне запросити на захід акторів народного театру КЗ «Переяславського центру культури і мистецтв» з сценою «Таємне побачення» за мотивами повісті Миколи Гоголя «Сорочинський ярмарок». Режисером роботи стала Людмила Леляк.

У продовження заходу, як і було анонсовано, присутні мали змогу подивитися виставки робіт героїв сьогоднішньої зустрічі й придбати картини. Станом на момент написання публікації продали близько десятка картин, виручили близько 7000 гривень. 15 % від їх продажу піде на потреби Збройних Сил України.

 

Додати коментар