Щодо зменшення обсягів споживання електричної енергії в години максимуму навантаження ОЕС України у зв’язку з вжиттям тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії

З метою організації належного виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.02.2017 року №103-р «Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії» Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії повідомляє.

Враховуючи нинішню напружену ситуацію з блокуванням вантажних перевезень енергетичного вугілля антрацитової групи та з метою забезпечення надійної, безперебійної, стабільної роботи об’єднаної енергетичної системи України, запобігання виникненню дисбалансу між виробництвом і споживанням електричної енергії так і з постачанням вугілля на теплов
і електростанції питання забезпечення сталого електропостачання, споживачам у денні та вечірні години доби залишається пріоритетним.

Добовий графік навантаження об’єднаної енергетичної системи України має значну нерівномірність. Він характеризується піком навантаження в години вечірнього максимуму, провалом навантаження в години нічної зони доби і майже рівномірним споживанням електричної потужності протягом годин ранкового та денного часу доби. Такою ж нерівномірністю характеризується і добовий графік навантаження регіону Центральної енергетичної системи.

При цьому різниця між максимальним та мінімальним споживанням електричної потужності протягом доби у зимовий період складає понад 1300 МВт, а у літній – 1000 МВт. Це призводить до значних витрат палива на теплових електростанціях через необхідність забезпечення щоденних пусків-зупинень енергоблоків. Як наслідок, отримуємо перевитрати палива та зростання вартості електричної енергії, яка виробляється.

Посприяти забезпеченню сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України можуть і споживачі, раціонально регулюючи режими споживання електричної енергії. Зокрема – зменшуючи споживання електричної потужності в години максимальних навантажень ОЕС України та збільшуючи навантаження на електромережі у нічні години доби.

Для запобігання введення вищезазначених графіків інспекцією Держенергонагляду у Київській області пропонується керівникам підприємств, організаціям виконати наступні заходи:

– споживачам (в тому числі споживачі, постачання електроенергії яким здійснюється постачальниками за нерегульованим тарифом), що працюють в першу та/або другу зміни, перенести роботи однієї зміни на нічні години доби;
– споживачам (в тому числі споживачі, постачання електроенергії яким здійснюється постачальниками за нерегульованим тарифом) з безперервним циклом роботи самостійно знизити навантаження в години максимуму енергосистеми (ранок 8.30-10.30, вечір 17.30-21.30);
– споживачам, у яких є можливість використання власних джерел живлення у тому числі альтернативних, максимально використовувати їх в години максимуму енергосистеми (ранок 8.30-10.30, вечір 17.30-21.30).
Також для запобігання вищезазначених ризиків пропонується побутовим споживачам електричної енергії області, з відповідальністю та розумінням віднестись до сьогоднішньої ситуації пов’язаною з енергобезпекою в Україні, а саме:
– самостійно знижувати  навантаження в години максимуму енергосистеми (ранок 8.30-10.30, вечір 17.30-21.30).

Також існує можливість економії коштів за рахунок встановлення багатозонного (двозонного, тризонного) приладу обліку споживання електроенергії (переходити на розрахунки за спожиту електричну енергію за тарифами диференційованими за періодами часу, а саме в нічні години з 23.00 годин до 07.00 години доби), що в свою чергу забезпечить зниження обсягів споживання електричної енергії у пікові періоди доби та надасть можливість вирівняти графік навантажень об’єднаної енергетичної системи України.

Таким чином, при використанні зонних приладів обліку, виходить економія споживання електроенергії законними методами, енергосистема розвантажується, енергоспоживання рівномірно розподіляється за часом доби і як результат — покращується якість енергопостачання.

Переяслав-Хмельницьке відділення інспекції Держенергонагляду у Київській області