Університет Григорія Сковороди в Переяславі традиційно відзначає День вишиванки благодійною акцією

Уже вдруге поспіль напередодні відзначення Дня вишиванки за ініціативи кафедри соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності факультету гуманітарно-природничої освіти та соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі з території альма-матер бере свій відлік благодійна акція «Одягни вишиванку – підтримай захисника». Від ранку вівторка, 16 травня, на території майданчика біля Сковороди проходили останні приготування, проте через вибрики погоди левову частку заходів перенесли у хол першого корпусу університету – сайт УГСП.

Як і з року в рік, у цей день університет, як ніколи, вражав різнобарв’ям – вишиванок, загальної атмосфери українського духу та вдячності Збройним Силам України, завдяки ревному поступу яких нині можливе проведення таких заходів. Факультети заздалегідь почали активну підготовку до свята та присвяченої йому ярмарки – продумували різноманітні сюрпризи, хазяйнували на кухнях готуючи смачнючі страви. Кожен з них вражав по своєму – від пахучого капусняку й кулішу до соковитого шашлику й голубців, запашних млинців і тортів які можна було придбати за донат на потреби захисників. Голодним у цей день з університету, без жодних перебільшень, не вийшов ніхто.

Після того як виконали гімн України та вшанували хвилиною мовчання усіх, хто поліг у горнилі російсько-української війни слово тримав ректор університету Віталій Коцур:

«Вишиванка – це одне з найсвятіших що є в українців, адже в ній ще тисячоліття тому зашифровано генетичний код нашої нації. Пригадую, як працював у Верховній Раді Україні, після 2015 року. Це був день вишиванки який вперше відзначався на державному рівні. Коли я прийшов у один із комітетів тільки я один був одягнений у вишиванку. Наступного року ситуація змінилася на 100%. Ми мусимо популяризувати свій одяг, традиції. Мусимо любити свою малу батьківщину, бо в кожному елементі наших вишиттів є оті автентичні візерунки нашої землі. УГСП об’єднує усю країну, кожен з нас має свій код», – зазначив ректор.

Традиційно, в рамках благодійного заходу відбувалася ярмарка-продаж, кулінарне і культурне змагання факультетів яке оцінювало журі у складі ректора Віталія Коцура, голови профспілкового комітету університету Михайла Бойка та керівниці студентського бюро Вікторії Власюк. У цей день їм було доручено обрати найсмачніші, найоригінальніші та найкрасивіші страви і належне оцінити старання факультетів.

Оцінювали і таланти – студенти співали, танцювали, демонстрували сценки. У 2023 році першість розділили факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва та факультет гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій. Знайшли й нового чемпіона щорічного турніру з поїдання вареників – ним став здобувач факультету історичної і соціально-психологічної освіти Антон Рижук.

А втім, головною метою заходу був збір коштів на потреби захисників. Уже відомо, що за перший день акції в університеті акумулювали 27 240 гривень – благодійний стіл факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій зібрав 6532 гривень, факультету української та іноземної філології  – 6 342 гривні, факультету фінансово-економічної і професійної освіти – 6000 гривень, факультету технологічної і математичної освіти – 4 876 гривень, факультету історичної та соціально-психологічної освіти – 2490 гривень, факультету фізичної культури спорту і здоров’я – 1000 гривень.

Акція «Одягни вишиванку – підтримай захисника» триватиме й завтра, 17 травня – на сковородинівців знову чекатимуть ошатні фотозони, ярмарок продаж «hand made», вишиваних виробів, смаколиків та інших цікавинок; простір спілкування «Українська птаха Марія Буряк» (у читальному залі Сигізмунда ІІІ), флешмоб до Дня вишиванки та показ документальної стрічки «Спадок нації» у читальному залі «Чумацький шлях». У місті, 18 та 19 травня, програму доповнить вечір вуличної музики від гурту «Драбадан» у четвер та «Вільний мікрофон» у п’ятницю. Поза тим, у якості вдячності, кожен з вас може принести і подарувати для наших воїнів якусь необхідну річ (футболку, шкарпетки, засоби гігієни, смаколики тощо) та заповнити листівку з побажаннями для захисників, яку буде докладено до подарунка та передано землякам, що нині боронять Україну.

Поки ж ділимося фоторепортажем з першого атмосферного дня акції.

Одягайте вишиванку не лише на свята – демонструйте красу та велич українського народу, адже вона є унікальним явищем духовно-матеріальної культури нашого народу. Українська вишивка – це наш автентичний ментальний код, який вирізняє нас у світі та, без перебільшень, є непересічним трендом, який підтримує спільнота діячів зарубіжної культури та лідерів думок.

Додати коментар