«Ніколи знову»: у Переяславі відбувся мітинг до Дня пам’яті та примирення (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сьогодні, 8 квітня, у Переяславі відбувся мітинг до Дня пам’яті та примирення присвячений перемозі над нацизмом у Другій світовій війні, інформує Proslav.

Розпочався захід в залі засідань Переяславської міської ради. На ньому ведуча Влада Черненко підкреслила, що пам’ять – означає, що ми не забули тих, хто своїм життям заплатив за наше майбутнє в період від 1939 до 1945 року. А примирення є символом того, що всі країни повинні об’єднатися знову разом.Друга світова війна змінила світ. Тодішні події вражають силою народного духу, величчю подвигу мільйонів, що піднялися на захист рідної землі.

«Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. І знов історія повторюється, тільки зараз сусідня держава – рф, посягнула на територіальну цілісність та незалежність нашої рідної України», – сказала ведуча.

Присутні вшанували жертв нацизму хвилиною мовчання, а після цього відбулась спільна молитва за Україну й наших воїнів Міжконфесійної ради церков Переяславщини.

«Сьогодні ми вшановуємо і пам’ятаємо тих, хто віддав свої життя за волю і незалежність України й за перемогу у Другій світовій війні. Основне гасло – ніколи знову. Ми це пам’ятаємо. Той, хто говорить: «можемо повторити» – не має в серці любові, немає в серці Бога. Тому, що Бог – це любов. І якщо Бог з нами – з нами буде і Перемога. Ми в це віримо. Молитва, яку ми хочемо зараз провести, має велику силу. Кожен, хто молиться за перемогу, за примирення, за мир, за любов між народами, той також вкладає свою часточку у спільну Перемогу в цій війні… Ми будемо молитися, щоб Бог благословив наш стражденний український народ…Молимося, щоб Бог захистив наших захисників, воїнів, дав сили їм і нам всім, хто бориться за цю Перемогу», – сказав настоятель Свято-Володимирського храму Іван Будняк.

Цього дня щороку було проговорено «Ніколи знову», однак, як влучно відмітила ведуча заходу, «знову» настало, а «ніколи» змінилось на «зараз». Саме з цієї причини, у цей день згадали не тільки тих, хто героїчно боровся проти нацистів, а й тих, хто у ці дні протистоїть рашизму.

«78 років минуло з дня визволення України від нацизму. Ми повторювали: «Ніколи знову». Ми пам’ятаємо трагічні часи нашої історії, історії всього світу. Україна разом зі світовою та європейською спільнотою перемогла нацизм. Ми щороку вшановували пам’ять, згадували ветеранів, ходили до могил і вічно пам’ятали про їхні подвиги», – почав свій виступ голова громади Вячеслав Саулко.

Він додав, що історія, на жаль, повторюється, а нацизм продовжується, але вже від іншої країни – росії. Вячеслав Володимирович підкреслив внесок українців, наших земляків, які боролися тоді й боряться зараз проти окупантів.

«Сьогодення не оминуло наших земляків, чоловіків, синів, переяславців. Вони пролили кров за Україну, за її свободу, за нас з вами. За те, щоб врешті-решт покінчити з другим нацизмом. Сьогодні, так само як і тоді, з нами вся європейська спільнота, з нами сьогодні увесь світ. Тому, що ми боремось за свободу. Ми завжди повинні пам’ятати, якою ціною і ніколи не забувати», – сказав мер.

Вячеслав Саулко звернувся до присутніх та усіх мешканців громади із закликом відвідати могили, щоб вшанувати пам’ять та подвиги усіх загиблих під час Другої світової війни та сьогоднішньої кривавої війни проти рашизму.

«Звертаюсь до всіх небайдужих, сьогодні у цей день підійти до могил, щоб покласти живі квіти. У пам’ять батьків, дідів, прадідів – хто воював. Вічна шана і пам’ять за всіх загиблих у Другій світовій війні і сьогоднішній, яка продовжується. Слава Україні!» – закликав очільник Переяславської громади.

Україна щодня продовжує демонструвати світовій спільноті, що груба сила агресора не співставна з народним духом, який хоче бути вільним. А геополітичні інтереси рашистів не мають стати загрозою миру для Європейської родини. І тільки в об’єднанні, країни можуть успішно протистояти «другій армії світу» і знову повернути світу і нашій неньці-Україні мир.

 

 

Додати коментар