Сьогодні – 37 річниця аварії на ЧАЕС

37 років тому, 26 квітня 1986 року, сталася аварія на Чорнобильській АЕС — найбільша техногенна катастрофа в історії людства. Під час експерименту на 4-му реакторі станції сталися два вибухи.

Аварію на АЕС верхівка компартії СРСР намагалася приховати не лише від своїх людей, а й від світу. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

За даними спостережень, 29 квітня високий радіаційний фон зареєстрували у Польщі, Німеччині, Австрії, Румунії, 30 квітня — у Швейцарії та Північній Італії, 1-2 травня — у Франції, Бельгії, Нідерландах, Великої Британії, північній Греції. 3 травня — в Ізраїлі, Кувейті, Туреччині. Далі були Японія, Китай, Індія, а 5 і 6 травня — США та Канада. Менше ніж тиждень знадобилось, щоб Чорнобиль став проблемою цілого світу.

У СРСР лише на третій день диктор центрального телебачення у програмі «Время» передав, що на ЧАЕС сталася аварія і що вживаються заходи з ліквідації її наслідків. Сюжет тривав 14 секунд:

«Від Ради міністрів СРСР. На Чорнобильській атомній електростанції відбулась аварія. Пошкоджений один із атомних реакторів. Вживаються заходи щодо ліквідації наслідків аварії. Постраждалим надається допомога. Створена урядова комісія».

Лише через 20 днів на екранах центрального телебачення виступив генсек ЦК КПРС Михайло Горбачов. Говорив про героїзм тих, хто долає наслідки і запевняв, що вони будуть відзначені, а винні — покарані. Але понад третина виступу присвятив критиці Заходу і тому, що західні уряди та їх ЗМІ спотворюють ситуацію на станції.

Розпорядження про евакуацію місцевих жителів підписали о 12 дня 27 квітня. Доти уже провели поквартирний обхід і з’ясували, що у Прип’яті 160 будинків, 47 тисяч жителів, з них 17 тисяч — діти, 80 — лежачі хворі. Людям радили взяти речей на 3 дні, перекрити в квартирах газ і воду, закрити двері на замок. Домашніх тварин з собою брати не дозволили.

До кінця літа з 81-го населеного пункту евакуювали майже 91 тисячу людей.

На початку 2022 року Росія використала територію Чорнобильської зони відчуження і самої ЧАЕС у спробі швидко перекинути свої війська в Україну для штурму Києва. Загалом Чорнобильська зона відчуження була під російською окупацією 37 днів. 2 квітня 2022 року над ЧАЕС знову замайорів український прапор.

Джерело

Додати коментар