Внесено зміни до форми обліку доходів і витрат ФОП – платниками єдиного податку ІІІ групи, які є платниками ПДВ, та Порядку її ведення

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що наказом Міністерства фінансів України від 20.12. 2022 року № 447 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 405», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.12.2022 року за № 1658/38994, внесені зміни до наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2022 року № 405 «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, та Порядку її ведення». 

Так, Наказом №447 внесені зміни до типової форми, за якою здійснюється облік доходів та витрат ФОП  – платниками єдиного податку ІІІ групи, які є платниками податку на додану вартість, та до Порядку ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат ФОП – платниками єдиного податку ІІІ групи, які є платниками ПДВ

Нагадуємо, що пунктом 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України встановлено, що платники єдиного податку ІІІ (фізичні особи – підприємці), які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. 

При цьому ФОП – платники єдиного податку ІІІ групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності. 

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді. 

Залишаємось на зв’язку: 
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Сервіс для попереднього заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті

Головне управління ДПС у Київській області нагадує платникам податків, що з 01 січня 2023 року триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом звітного  2022 року. 

З метою спрощення процедури декларування доходів для громадян, ДПС створено новий електронний сервіс – попереднє заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті. 

Електронний сервіс є  простим у використанні  та дає платникам можливість: 

– визначивши період звітного року  отримати з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку інформацію про нараховані/виплачені доходи та нараховані/перераховані податок на доходи фізичних осіб та військовий збір; 

– надавши відповіді на запитання в анкеті (стосовно категорії платника та виду отриманого доходу), отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та відповідні додатки до декларації; 

– додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації; 

– перевірити декларацію і в разі необхідності – доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань. 

Скористатись сервісом можуть: 

– громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи; 

– фізичні особи – підприємці, що перебували на загальній системі оподаткування; 

– особи, які провадять незалежну професійну діяльність. 

Сервіс можуть використовувати фізичні особи, які декларують право на податкову знижку. 

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

З 1 квітня 2023 року застосовується нова форма Податкової декларації з туристичного збору

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01.04.2023 року застосовується нова форма Податкової декларації з туристичного збору, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2022 №403 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.12.2022 року за №1587/38923, зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2022 № 446 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 403», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.12.2022 року за № 1651/38987. 

Зміни у новій формі декларації: 

– передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 2 додатка до декларації); 

– для забезпечення можливості подання декларації за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, якщо він не співпадає з квартальними термінами подання податкової звітності, в декларації передбачено відмітку про ліквідацію/реорганізацію податкового агента з туристичного збору. 

Нова форма декларації у редакції наказу № 403 зі змінами, внесеними наказом № 446, розміщена на вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство/Податки, збори, платежі/Місцеві збори/Туристичний збір/Форми звітності» (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/mistsevi-zbori/turistichniy-zbir/formi-zvitnosti/77876.html). 

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

З 01 квітня застосовуються нові форми податкових накладних та розрахунків коригування

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що 01.04.2023 набирає чинності наказ Міністерства фінансів України від 28 грудня 2022 року № 463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11 січня 2023 року за № 60/39116 (зі змінами), (далі – наказ № 463). 

Наказом Мінфіну № 463 у новій редакції викладено форми: 

– податкової накладної;

– податкової декларації з податку на додану вартість; 

– уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість. 

Застосування нових форм, затверджених наказом Мінфіну № 463, починається з: 

01 квітня 2023 року – для податкових накладних та розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних, які з вказаного періоду платники зобов’язанні реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (у тому числі і податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до таких накладних, які складені до 01.04.2023 та не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних); 

з 01 травня 2023 року – для податкової декларації з ПДВ, яка подається починаючи зі звітного (податкового) періоду за квітень 2023 року;

з 01 травня 2023 року за новою формою подається також уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. 

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Київській області нагадує платникам податків, що за зверненням платника податку контролюючий орган, до якого було подано податкову декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику – п.179.12 ст.179 Податкового кодексу України.

Для отримання довідки платником податків або уповноваженим представником подається до контролюючого органу за місцем податкового обліку (місцем проживання), подається Заява, а платники податків – фізичні особи (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), можуть подати Заяву до будь-якого контролюючого органу в один із таких способів:

– безпосередньо до контролюючого органу;

– поштою;

– засобами інформаційно-комунікаційної системи “Електронний кабінет”, вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua (розділ “Листування з ДПС”).

Заява подається за формою, наведеною у додатку до Порядку оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 10.07.2017 за № 839/30707 .

Довідка видається безоплатно, протягом 10 календарних днів з дня надходження заяви. Єдиною умовою для її надання є подання декларації про майновий стан і доходи, а у разі неподання декларації  податковий орган відмовляє у видачі Довідки

Видається довідка безпосередньо у контролюючому органі за місцем податкового обліку, а фізичні особи (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), отримують довідку ву контролюючому органі, до якого подано заяву, за умови підтвердження задекларованих у декларації сум.

Бланк та зразок заяви розміщено у підрозділі “Адміністративні послуги” розділу “Діяльність” субсайту ГУ ДПС у Київській області.

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Декларування доходів громадян: оподаткування податком на доходи фізичних осіб іноземних доходів

Головне управління ДПС у Київській області нагадує платникам податків, що з 01 січня до 01 травня 2023 року в Україні триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у звітному 2022 році.

Задекларувати свої доходи, зокрема мають фізичні особи, які отримали іноземні доходи у 2022 році.  

Так, згідно з п.п. 170.11 ст. 170 розд. IV Податкового кодексу, в разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 %).

Якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

За відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами.

Звертаємо увагу, що у зменшення суми річного податкового зобов’язання платника податку не зараховуються:

а) податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;

б) поштові податки;

в) податки на реалізацію (продаж);

г) інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Сума податку з іноземного доходу платника податку – резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Що є адресою господарської одиниці

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків,  що згідно з п.2  розд. 1 Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.02.2016 №220/28350, адреса господарської одиниці – це  адреса, що зазначена в документі на право власності чи користування господарською одиницею, а господарська одиниця – це стаціонарний або пересувний об’єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові  операції.

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Щодо використання ФОП при здійсненні підприємницької діяльності печатки

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків,   що питання використання/не використання печатки при здійсненні господарської діяльності фізичні особи – підприємці, у тому числі платники єдиного податку, вирішують особисто, в залежності від специфіки діяльності.

Статтею 128 Господарського кодексу України від 16.01.2003 року № 436-IV визначено особливості статусу громадянина як суб’єкта господарювання, при цьому вона не містить вимог щодо обов’язкової наявності печатки у суб’єкта господарювання.
 Таким чином,питання використання печатки при здійсненні господарської діяльності фізичні особи – підприємці, у тому числі платники єдиного податку, вирішують особисто, в залежності від специфіки діяльності.

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Щодо оподаткуванню військовим збором соціальної допомоги по вагітності та пологах

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, об’єктом оподаткування військовим збором резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи, перелік яких визначено п.п. 164.2.1 – 164.2.18 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі –  ПКУ) – п. 163.1 ст. 163 ПКУ. 

Також до зазначеного переліку включаються й інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ, що передбачені п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ.

Згідно з п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ,  до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума допомоги по вагітності та пологах, яку отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Оскільки сума соціальної допомоги по вагітності та пологах, яку отримує платник податку з бюджетів та з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, не включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, то така сума не підлягає оподаткуванню військовим збором.

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар