У громаді вшанували пам’ять великого земляка

2 березня 1859 року в м. Переяславі Полтавської губернії народився видатний письменник минулого, творчість якого увійшла в скарбницю світової культури – Шолом – Алейхем (Соломон Нохумович Рабінович). Шолом – Алейхем – Мир Вам! Саме з таким ім’ям він прийшов у літературу і став найулюбленішим народним письменником.
Перші публікації – кореспонденції і статті Шолом – Алейхема з’явилися наприкінці 1870-х р. р. у єврейській періодиці мовою ідиш, а вже вірші та оповідання опублікував мовою іврит. 1883 рік можна вважати по-справжньому стартовим у його письменницькій біографії. Тоді вийшли друком на мові ідиш повість «Два камені» та оповідання «Вибори», під якими він уперше підписався Шолом-Алейхем (єврейське вітання – «Мир Вам!»).
Шолом-Алейхем написав десять романів, двадцять п’єс, сотні повістей та оповідань, багато статей. Твори письменника перекладені на десятки мов світу.
Cьогодні жителі громади вщанували пам’ять великого земляка.
 
«МИР ВАМ!». Саме у Переяславі 2 березня 1859 року народився класик світової літератури, єврейський письменник Шолом-Алейхем. Справжнє його ім’я – Шолом (Соломон) Рабинович. Урочисті події присвячені 164-річниця з нагоди Дня народження Шолома-Алейхема розпочалися з мітингу біля пам’ятника в парку ім. Тараса Шевченка. До слова були запрошені: заступник міського голови – Оксана Степаненко, голова товариства єврейської культури міста Переяслав – Ірина Кучеренко, старший науковий співробітник музею Шолом-Алейхема – Гладун Леся Іванівна. Продовжився захід лекцією під назвою «Мир Вам» від Ірини Ігорівни Кучеренко, яка проходила в Мистецькій галереї КЗ «Переяславський ЦКМ», що розпочалася під акомпанемент музиканта Владислава Брика. Також запрошені почули народні єврейські пісні у виконанні Юрія Дебеляка та Вадима Ноздровського та виступ дитячого колективу «Супутник» народного театру під керівництвом Людмили Леляк, які зачитали для присутніх частину із твору Шолома-Алейхема “З ярмарку”. На лекцію завітали учні Переяславської гімназії. Одночасно з цим проходила виставка-продаж майстринь Алли Камінської та Ольги Тишкевич.

Додати коментар