ДБР і НАБУ в лідерах: яким антикорупційним органам українці довіряють найбільше (опитування)

Українці з усіх антикорупційних органів найвище оцінюють роботу Державного бюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро. Їм дали 3,08 та 3,05 бали відповідно, по п’ятибальній шкалі.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного компанією Active Group 17-18 січня за допомогою онлайн-панелі SunFlower Sociology.

Про “стару” систему судово-правоохоронних органів

Так, на запитання “Чи задовольняє вас те, як працює “стара” система судово-правоохоронних органів в цілому?” 14,4% українців відповіли ствердно: 5,4% — “так”, 9% — “скоріше так”. Водночас більшість опитаних (57,9%) не задоволені роботою судово-правоохоронних органів: 27,4% відповіли “скоріше ні”, 30,5% — “ні”. Не визначилися з відповіддю 27,7% опитаних.

опитування

опитування

Кому найбільше довіряють українці

Також українців попросили оцінити за п’ятибальною шкалою (1 — мінімальна оцінка, 5 — максимальна) роботу САП, ДБР, НАЗК, НАБУ. Найвищу оцінку в 3,08 бали респонденти поставили Державному бюро розслідувань. На другому місці з 3,05 балами — Національне антикорупційне бюро. Далі йдуть Національне агентство з питань запобігання корупції – 2,94 бала і Спеціалізована антикорупційна прокуратура — 2,87 бала.

опитування українців

Щодо довіри до антикорупційних органів за п’ятибальною шкалою, то найвищу оцінку отримало Державне бюро розслідувань — 3,1 бала. Національне антикорупційне бюро отримало 2,98 бала, Національне агентство з питань запобігання корупції — 2,85 бала і на останньому місці у рейтингу довіри Спеціалізована антикорупційна прокуратура — 2,84 бала.

опитування про довіру до антикорупційних органів

Про рівень корупції

Водночас 42,4% респондентів вважають, що в Україні у період з 24 лютого 2022 року рівень корупції збільшився, а 35,1% — що зменшився. Не визначилися з відповіддю 22,6% опитаних.

опитування

Фахівці компанії, резюмуючи результати опитування, вказали на великий суспільний запит на ефективну роботу антикорупційних органів.

“Більшість респондентів (57,9%) негативно ставляться до “старої” системи та покладають великі надії саме на новостворені органи, до яких слід віднести ДБР, НАБУ, НАЗК та САП. 37,5% опитаних беззаперечно готові довіряти “новим” органами у той час, як 27,4% — навпаки — не готові довіряти повністю. “Корупція залишається однією з ключових проблем України навіть на тлі повномасштабного вторгнення РФ. Відповідно, боротьба з корупцією стає другим (після перемоги над загарбником) завданням, яке українці озвучують владі. На цьому фоні також присутні істотні очікування щодо ефективної роботи “нових” антикорупційних органів, про що говорить їх відносно висока оцінка”, — резюмував директор компанії Active Group Олександр Позній.

Повну презентацію із результатами дослідження можна завантажити за посиланням.

Додати коментар