Податкова служба Київщини дякує платникам за фінансову підтримку держави!

Протягом січня-грудня 2022 року платники податків Київщини забезпечили надходження до зведеного бюджету у сумі 37,8 млрд грн. При цьому темп приросту до фактичного показника відповідного періоду 2021 року складає 5%, що у грошовому вираженні складає 1,9 млрд грн. Надходження до державного бюджету за січень – грудень 2022 року склали 15,7 млрд грн, що на 2% або 0,2 млрд грн більше за показник 2021 року. У свою чергу, місцеві бюджети отримали 22,1 мільярда гривень. Це на 9% більше за суму, яка надійшла до місцевих скарбниць у 2021 році, а у гривневому еквіваленті такий приріст дорівнює 1,7 млрд грн додаткових коштів.

ГУ ДПС у Київській області

 

Шановні платники податків!

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до ст. 35 Податкового кодексу України, з 01 січня 2021 року сплачувати податки і збори, інші платежі та єдиний внесок можна через єдиний рахунок.

Єдиний рахунок відкривається в Казначействі на ім’я податкової служби, проте кошти, які враховуються на цьому рахунку, податковій не належать.

Переваги користування єдиним рахунком полягають у тому, що такий спосіб сплати податків і зборів скорочує платникам фінансові витрати та час на формування розрахункових документів, а тому є більш комфортним для платників податків.

Для переходу на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки в електронному кабінеті платника податків за адресою: cabinet.tax.gov.ua:

Крок перший – у розділі «Заяви запити для отримання інформації» подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» (далі – Повідомлення) за формою J1307001 – для юридичних осіб, F1307001 – для фізичних осіб.

Крок другий – отримати квитанцію № 2 про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок. (квитанція містить інформацію щодо реквізитів єдиного рахунку).

Крок третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Рахунок відкриють протягом дня і його можна буде використовувати. Але припинити його можна не раніше 01 січня наступного року після подання заяви.

Звертаємо увагу, що при оформленні розрахункових документів на переказ коштів у разі сплати податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з використанням єдиного рахунка, починаючи з 26.02.2021 року платники мають дотримуватися  вимог розділу  II Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.08.2016 за № 974/27419 (зі змінами та доповненнями).

З метою забезпечення своєчасного і в повному обсязі перерахування сум податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки в електронному кабінеті платника податків за адресою: cabinet.tax.gov.ua, платникам, які використовують єдиний рахунок, у вкладці «Єдиний рахунок» надана можливість використання наступних сервісів:

– уточнити призначення платежу у «Журналі повідомлень про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок»;

– визначити напрямок використання коштів у «Визначенні напрямку використання коштів»;

– спрямувати кошти з єдиного рахунку «Спрямування коштів з єдиного рахунку».   

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області: https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

До уваги платників податків!

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що платники податків, які помилково сплатили податки та збори, зазначивши неправильні реквізити у документах на сплату коштів до бюджетів та позабюджетних фондів, мають  подати заяву на перекид коштів:

– по єдиному внеску (далі – ЄВ) відповідно до наказу Міністерства фінансів України  від 23.07.2021 №417 «Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів» (далі – Порядок №417) за формою, визначеною у додатку 1 до  Порядку №417 – заява надсилається в електронному вигляді через Електронний кабінет, де в меню «Листування з ДПС» приватної  частини Електронного кабінету  прикріплюється сканована заява. Заяву також можна  подати на паперовому носії до територіального органу ДПС за місцем обліку надміру сплачених коштів;

– по податках та зборах (крім ЄВ) відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2019 №60 «Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені».

Зазначену заяву платник може створити та надіслати через приватну частину Електронного кабінету, де в розділі «Заяви, запити для отримання інформації» заповнюється заява: за формою J1302001- для юридичних осіб або за формою F1302001  – для фізичних осіб. Також заяву можна подати на паперовому носії до територіального органу ДПС за місцем обліку платника податків.

Якщо у вас виникають питання стосовно заповнення вищезазначених заяв на перекид коштів на правильні реквізити, ви можете звернутися до фахівців відділу обліку платежів та зведеної звітності   управління економічного аналізу ГУ ДПС у Київській області за наданням роз’яснення за номерами телефонів:

(044)2003727

(04563)91662.

Форми заяв прикладено тут.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області: https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

01 січня 2023 року розпочалась щорічна кампанія декларування доходів громадян

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що в Україні 01 січня 2023 року розпочалась кампанія щорічного декларування  доходів громадян, яка триватиме до 01 травня 2023 року.

Щорічне декларування  доходів громадян передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи:

– громадянами, які  отримали у  звітному 2022 році доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб,

– громадянами, які бажають використати своє  право на податкову знижку.

Обов’язок  подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які протягом звітного року отримували:

 – доходи не від податкових агентів, тобто, від інших фізичних осіб, не зареєстрованих як самозайняті особи (тобто, не є підприємцями або особами, які провадять незалежну професійну діяльність) – це можуть бути доходи від надання в оренду власного рухомого або нерухомого майна, надання інших послуг чи виконання робіт, продажу власного майна, тощо;

 – спадщину чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

– іноземні доходи;

– доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

 – в інших випадках, передбачених законодавством.

Громадяни, які зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію подають її до 01 травня року, що настає за звітним.

Громадяни, які бажають використати своє  право на податкову знижку, податкову декларацію подають по 31 грудня року, наступного за звітним.

За вибором платника податку декларацію можна  подати в  один із таких способів:

– за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою.

– надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. 

– в електронному вигляді  – через Електронний кабінет платника.

Нагадуємо, що форму Податкової декларації про майновий стан і доходи затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції Наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 №783), зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 року № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за № 593/37929).

Із набранням чинності зазначеними змінами, форма декларації про майновий стан і доходи отримала нові додатки:

Додаток Ф4 – розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об’єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;

Додаток МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області: https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Хто є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що підпунктом 14.1.263 пункту 14.1 статті 263 Податкового кодексу України визначено, що  членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області: https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар