МОЗ: Що робити, якщо вам відмовляють у щепленні

Через війну шанси підхопити небезпечні інфекції значно зросли. Захиститися від багатьох із них можна за допомогою щеплень. У першу чергу йдеться про вакцинацію проти хвороб, внесених до Національного календаря щеплень. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

Вакцинуватися проти них можна безоплатно в державних медичних закладах чи в приватних клініках, що мають договір із Національною службою здоров’я України. 

Також дуже важливо захиститися від коронавірусної хвороби. Щепитися можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації проти COVID-19. Для цього не обов’язково мати декларацію із сімейним лікарем, проте її наявність значно полегшує внесення даних до електронної системи охорони здоров’я. 

Якщо вам відмовляють у щепленні, не погоджуйтесь! По-перше, запитайте, на якій підставі вас не хочуть вакцинувати.

Відсутність декларації з лікарем або місцевої прописки не може бути приводом для відмови. 

Якщо заради вас не хочуть відкривати новий флакон коронавірусної вакцини, адже немає інших охочих, посилайтеся на лист МОЗ від 2 лютого 2022 року керівникам структурних підрозділів із питань охорони здоров’я, що можна відкривати флакон із багатодозною вакциною з приходом першого пацієнта. 

Якщо вирішити питання так і не вдалося:

  1. Зверніться до головного лікаря (керівника) медзакладу і поясніть суть проблеми.
  2. Якщо і це не допомогло, пишіть офіційну скаргу до департаменту/управління охорони здоров’я вашого міста чи області. Не забудьте вказати ім’я, прізвище, по батькові та посаду медика, який відмовив вам у вакцинації та чітко описати ситуацію.   

Скаргу також можна подати, зателефонувавши на контакт-центр МОЗ — 0 800 60 20 19, або заповнивши електронну форму.

Додати коментар