В Переяславі-Хмельницькому студенти співпрацюють з центром соціального захисту пенсіонерів та інвалідів

У сучасному суспільстві актуальною є проблема реабілітації та інтеграції в суспільство психічно хворих людей. У зв’язку з цим підвищується значення соціальних аспектів надання психіатричної допомоги. Сьогодні в Україні функціонують спеціалізовані заклади, що надають комплексну медико-соціальну допомогу психічно хворим людям. Різноманітні реабілітаційні програми, що базуються на принципі мультидисциплінарного підходу, дають змогу хворим стати більш самостійними, а також брати активну участь у соціально-трудовому житті суспільства.

Саме в одному із таких закладів, відділенні для постійного проживання жінок-інвалідів із психоневрологічними захворюваннями, побували                          11 жовтня 2017 р. студенти факультету педагогіки і психології, спеціальності «Соціальна робота» Переяслав-Хмельницького університету імені Григорія Сковороди. Заклад входить до структури Переяслав-Хмельницького центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів.

Студентів зустріли генеральний директор центру Раїса Петрівна Голованова, заступник генерального директора Світлана Петрівна Сога, соціальний працівник Вікторія Анатоліївна Стародуб, психолог Олександр Сергійович Куценко.

У ході зустрічі студенти мали змогу ознайомитися з приміщенням, у якому перебувають хворі, а також почути розповідь про функціонування закладу, специфіку роботи різних спеціалістів та сучасні підходи щодо надання медико-соціальної допомоги хворим психіатричного профілю.

Зокрема, Раїса Петрівна наголосила на тому, що й досі в суспільстві наявна виразна тенденція до заперечення проблем та стигматизації (навішування клейма) психічно хворих. Ця проблема стоїть на перешкоді ресоціалізації, яка, власне, і є основною метою соціальної роботи з цією групою клієнтів. Зі свого боку соціальний працівник Вікторія Стародуб і психолог Олександр Куценко зазначили, що успішність їх роботи залежить від налагодження довірливих стосунків з клієнтами та відданості професії.

Студенти й викладачі кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи щиро дякують генеральному директору Раїсі Головановій, а також усім спеціалістам Переяслав-Хмельницького центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів за співпрацю. Можливість спілкування з фахівцями-практиками, ознайомлення з їх роботою значно поглиблять теоретичні знання, сприятимуть підвищенню пізнавальної мотивації студентів та ефективності навчально-виховного процесу.

Анжеліка Самілкіна, Юлія Мойсеюк, магістрантки спеціальності «Соціальна робота

Додати коментар