У Переяславі вшанували пам’ять почесного жителя громади Миколи Андрієнка – на його честь відкрили меморіальну дошку

2 жовтня 2022 року переяславці зібралися біля комунального закладу «Переяславський Центр культури і мистецтв», аби вшанувати пам’ять почесного жителя нашої громади, архітектора, палкого патріота міста Миколи Андрієнка. Сьогодні тут відбулася, без перебільшення, історична подія – відкриття меморіальної дошки на честь Миколи Михайловича.

відкрили меморіальну дошку на честь Миколи Андрієнка у Переяславі

Як відомо, ініціатором цієї події є громадська організація «Відродження Переяслава», яку очолює Іван Якименко. Меморіальну дошку виготовив переяславський майстер Анатолій Олексенко за кошти місцевих меценатів.

Ведуча заходу Марина Криворот
Син Миколи Андрієнка – Олексій Андрієнко (на фото зправа)

То чим запам’ятався Микола Андрієнко для переяславців? У цьому місті він народився і навчався, займався втіленням у життя молодіжної політики. З 1976 року працював в міській раді на посаді заступника архітектора міста, під керівництвом Анатолія Ніколенка. З березня 1977 року очолював підлітковий молодіжний клуб «Зустріч». Починаючи з 1982, протягом 12 років був головним архітектором міста. Микола Андрієнко – великий професіонал, який дуже багато зробив для розширення території міста, яка у 1998 році збільшилась майже на 900 гектарів. Крім того, у 1991 році організував розчистку русла річки Альта – і це ще далеко не весь перелік того, що він встиг зробити за життя. 

Андрієнко Микола Михайлович

Саме Микола Андрієнко ініціював і збудував, донедавна знаний як НЦК «Зустріч», а нині – Комунальний заклад «Переяславський Центр культури і мистецтв», де він був і директором з 1994 по 2001 рік. Крім того, архітектор умів згуртовувати навколо себе однодумців, які і надалі продовжують його справу. Життєве кредо Миколи Михайловича, не озвучене ним за життя, можна охарактеризувати наступними словами: «Все для Переяслава та його жителів – нічого для себе».

Вячеслав Саулко – голова Переяславської громади

Вшанувати пам’ять Миколи Андрієнка прийшли очільник Переяславської територіальної громади Вячеслав Саулко, який згадував його так: «За своє життя Микола Михайлович зумів зробити себе тією людиною, яка запам’яталася для нас, яка жила для міста. Мабуть, немає жодної вулиці, жодного будинку до якого він не приклав свою руку та серце, щоб покращити. Ті справи, які вині робив воістину увійшли у історію нашої громади. Ми пишаємося ним.»;

Галина Глушко

Людина, яка безпосередньо була знайомою з Миколою Михайловичем і з 1985 по 2000 рік очолювала посаду завідуючої міським відділом культури, Галина Глушко згадувала його так «Я знала Миколу Михайловича як людину творчу, людину яка хотіла зробити для Переяслава щось особливе, витягти його із провінційності і додати столичного рівня.»;

Микола Ломінов

а також Микола Ломінов, який теж доклав великих зусиль для спорудження даної будівлі. 

Почесне право відкрити пам’ятну дошку надали Вячеславу Володимировичу. Відтепер пам’ять про Миколу Михайловича буде передаватися з покоління в покоління. Він залишиться у серцях рідних, друзів, колег, однодумців й усіх, хто його знав і поважав.

Після завершення офіційної частини усі охочі піднялися у виставкову залу ЦКМ де насолоджувалися живою музикою та згадували особистість Миколи Андрієнка.

Додати коментар