До Дня пам’яті захисників України «Суспільне Культура» покаже низку документальних фільмів

29 серпня, телеканал «Суспільне Культура» покаже 9 документальних і художніх фільмів, присвячених захисникам України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Про це йдеться на корпоративному сайті Суспільного.

О 14:05 – документальний фільм «Вертеп» про те, як сила духу однієї людини здатна запалити серця тисячі бійців. Один із головних героїв стрічки — капелан, чинний священник ПЦУ Дмитро Поворотний, який запрошує музикантів проїхатися військовими дислокаціями на Донбасі. Увесь музичний тур на чолі з капеланом відбувається за один день. Разом з капеланом та музикантами їде знімальна група «Суспільне Культура».

О 14:40 – «Спадок». Герої стрічки — діти загиблих воїнів: п’ятеро 16-річних хлопців, які вирішили пов’язати своє життя зі збройними силами та продовжити справу батьків. Вони — ліцеїсти військового ліцею імені І. Богуна та майбутні офіцери. Протягом фільму діти розкажуть про своїх батьків, про те, чому пішли в армію, про свої мрії та про те, яким має бути український офіцер.

О 15:10 – документальний проєкт «Слов’янськ. Незабуте», який побудований на відеохроніці журналістки Суспільного та режисерки-документалістки Сніжани Потапчук під час звільнення Слов’янська у 2014 році. Головною героїнею фільму є фотографиня Руся Асєєва. Завдяки її світлинам творці фільму показують глядачеві, як вона бачить місто у 2019 році.

О 15:50 – документальний цикл Суспільного «Сильна» — це історії жінок, дружин військовослужбовців, яких війна змусила боротися за себе, чоловіка та сім’ю. Перша серія присвячена історії дружини Героя України, начальника Київського військового ліцею ім. І.Богуна, генерал-майора Ігоря Гордійчука, — Тетяни. Другий епізод розповідає історію Тетяни Костинюк, що створила реабілітаційний табір для ветеранів АТО/ООС у Карпатах. Героїнею третьої серії «Сильна» стала 25-річна Катерина Луцик з Хмельниччини, військова медичка, яка врятувала життя понад 200 українським військовим.

О 18:45 – спогади п’яти різних людей про події на Майдані «Майдан. Шість літер нашої свободи». Серед них історії мами загиблого на Майдані Романа Гурика, кореспондента «Радіо Свобода» Андрія Дубчака, художника Олексія Сая, правозахисниці Саші Матвійчук, колишнього міліціонера, а нині регіонального представника Уповноваженого з прав людини ВРУ у Рівненській області Андрія Преподобного. Фільм складається з шести глав. Кожна літера зі слова «майдан» є назвою глави, яка символізує тему, дотичну до подій Революції Гідності, спогади, якими діляться герої фільму.

О 19:45 – «Роман Ратушний. Сила світла». Роман Ратушний загинув під Ізюмом, захищаючи східний фронт у віці 24 років. До повномасштабного вторгнення хлопець вже був відомий боротьбою за збереження Протасового Яру, зеленої зони у Києві. Ще школярем був учасником Революції Гідності. Після повномасштабного вторгнення захищав столицю. Суспільне зібрало розповіді про Романа — від Євромайдану та фронту. А також про те, що він залишив після смерті. Журналістка Мирослава Барчук поспілкувалася з матір’ю Романа, письменницею Світланою Поваляєвою, котра розповіла, яким був її син у перший день вторгнення. Також про Романа розповів історик та журналіст Вахтанг Кіпіані, поет і видавець Іван Малкович, журналістка Мирослава Ґонґадзе, актриса Римма Зюбіна, а також побратими Романа Ратушного.

О 20:30 – розслідування Суспільного про військових рф, які розстріляли сім’ю в Бучі «Буча 22». Фільм про пошуки та ідентифікацію російських військових, бойові машини десанту та невдалі спроби окупантів приховати свої воєнні злочини. У центрі розповіді — сім’я Чікмарьових, яка 5 березня 2022 року, у день, коли Буча опинилася під повним контролем російських військ, вирішила втікати з міста. Їхню машину та машину їхніх сусідів обстріляли без попередження.

Завдяки свідкам журналістам вдалося роздобути докази присутності на місці розстрілу конкретного підрозділу російських військ.

О 21:15 – «Життя післязавтра». Документальна стрічка розповідає про двох ветеранів бойових дій на Донбасі, які попри серйозні травми не зневірилися й надихають своїм прикладом тисячі людей. Олександр Терещенко — кіборг донецького аеропорту. На війні чоловік утратив обидві руки та одне око. Вадим Свириденко — медик, який виходив з оточення в Дебальцевому та утратив усі чотири кінцівки. Герої документальної стрічки розкажуть про свій шлях боротьби після війни, а їхнє життя — живий приклад того, що людина може досягти будь-чого своїми зусиллями й наполегливістю.

О 22:05 – програма «Культура на часі». У форматі тематичного дайджесту покажуть інтерв’ю з режисером і сценаристом фільму «Вільна людина. Проща» Сергієм Дмитренком та істориком Олександром Алфьоровим про ціну незалежності.

Сергій Дмитренко розповість, як створювався фільм про Валерія Маркуса, ветерана російсько-української війни, блогера, мандрівника, автора бестселера «Сліди на дорозі».

О 22:35 – художній фільм «Кіборги». Військова драма «Кіборги» — це знаковий фільм українського кінематографа, який розповідає про події, що дійсно відбувалися на території Донецької області. Режисер стрічки — Ахтем Сеітаблаєв. Це історія людей, які, незалежно від освіти, професії та мови, приїхали в ДАП захищати Україну. Фільм про те, за що воюють, про що вони думають і чим дихають люди.

Додати коментар