До відома суб’єктів господарювання у сфері насінництва

        Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва  управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на  кордоні Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу, що до «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» від 21 лютого 2017 р. № 97(далі Порядок) постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2022 р. № 647 затверджено «Зміни, що вносяться до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал». 

      Згідно з постановою, у Порядку терміни вживаються у такому значенні:                                              пре-контроль — етап ділянкового (ґрунтового) сортового контролю, що застосовується до категорій добазове і базове насіння, результати якого є попереднім результатом такого контролю для наступної категорії або генерації насіння;

пост-контроль — етап ділянкового (ґрунтового) сортового контролю, що застосовується до категорії сертифіковане насіння, що не підлягає подальшому розмноженню, і проводиться в сезон, у якому насіння сертифіковане, або у наступний за ним сезон.                                                                          

      Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі України «Про насіння і садивний матеріал». 

      Зміни до пункту 8 вказаного Порядку доповнюють  процедуру проведення сертифікації та видачі сертифікатів, що засвідчують сортові і посівні якості насіння або сортові і товарні якості садивного матеріалу. Надано уточнення, що відбір проб здійснюється для проведення аналізу (випробування) насіння, здійснення ділянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю (контрольна проба насіння). Також змінами до пункту 9 Порядку передбачено, що ділянковий (ґрунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здійснюються для перевірки ідентифікації сорту та сортової чистоти окремих партій насіння (проведення пре-контролю або пост-контролю залежно від культури та категорії насіння) після видачі сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння або садивного матеріалу.

      Пункт 18 Порядку доповнено: Сертифікат ОЕСР, що засвідчує сортові якості насіння тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації насіння ОЕСР яких приєдналася Україна, видається  в порядку, визначеному у п. 8 цього Порядку.

Провідний спеціаліст відділу контролю в

сфері насінництва та  розсадництва                                                                                  

Бражник О.М.         

 

Додати коментар