Опубліковано закон про заборону публічної трансляції та виконання російських пісень

У газеті Верховної Ради (ВР) “Голос України” опубліковано прийнятий ВР законопроект про заборону російської музики на радіо, телебаченні та в публічному громадському просторі. Закон вступить у силу через три місяці. 

Закон №2310-IX (законопроект №7273-д) “Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора” був прийнятий в цілому 19 червня 2022 року. Президент Володимир Зеленський підписав закон 5 липня ц.р.

Документ авторства голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва (і з ним інших членів цього комітету ВР) забороняє публічне виконання, показ, трансляцію фонограм та відеокліпів “музичного недраматичного твору з текстом” у виконанні російських громадян (окрім тих, що зреклися громадянства рф на користь громадянства України). 

Дослівно законодавча новела викладена так: 

  • “Забороняється на території України публічне виконання, публічний показ, публічна демонстрація, публічне сповіщення (доведення до загального відома, в тому числі через будь-які засоби зв’язку таким чином, що будь-яка особа може отримати до них доступ з будь-якого місця і в будь-який час за її власним вибором) фонограм, відеограм та музичних кліпів, які: містять зафіксоване виконання музичного недраматичного твору з текстом, здійснене співаком (співачкою), який є або був у будь-який період після 1991 року громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором (далі – держава-агресор), за винятком колишніх громадян держави-агресора, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають (не мали на момент смерті) громадянства держави-агресора, та/або вироблені фізичною особою та/або юридичною особою, яка на момент їх оприлюднення була, відповідно, громадянином або зареєстрована в державі, яку в будь який час визнано державою-агресором”.

Крім цього, законопроект стосується власне національного музичного продукту й мови ведення радіопередач. 

На радіо частка пісень державною мовою буде збільшена до 40%, а добовий обсяг ведення передач – до 75%.

В Пояснювальній записці до законопроекту мовиться: “Музичний продукт держави-агресора може впливати на сепаратистські настрої населення створюючи ілюзію привабливості російської ідентичності, наявності спільних інтересів, відмінних від інтересів решти населення України, породжуючи ціннісно-ідентичнісні суперечності. Такі продукти часто по своїй суті були інформаційними спецопераціями, спрямованими на послаблення нашої держави.

Додати коментар