Переяславській художній школі присвоять ім’я Петра Холодного: громадські слухання підтримали пропозицію

Вчора у приміщенні Переяславської художньої школи знову було велелюдно – тут відбувалося громадське обговорення щодо присвоєння  школі імені Петра Холодного – ProSlav 

На початку зібрання головна спеціалістка відділ культури і туризму Переяславської міської ради Вікторія Гуріна зазначила, що на адресу відділу культури і туризму Переяславської міської ради неодноразово надходили звернення від громадських організацій щодо увічнення пам’яті переяславця, художника, педагога і науковця, політичного діяча Петра Холодного шляхом присвоєння його імені Переяславській художній школі. Минулоріч, до дня міста, на фасаді школи з’явилася табличка його пам’яті. Вікторія Миколаївна зазначила, що колектив школи підтримує цю пропозицію, про що свідчить його лист від 17 січня 2022 року, проте, згідно процедури мають відбутися громадські слухання щодо цього питання. Ознайомивши присутніх з необхідною процедурною інформацією, передала слово директорці Переяславської художньої школи Ірині Кузьмицькій, яка обгрунтувала мотив необхідності присвоєння імені Петра Холодного художній школі. Вона підкреслила, що ця постать є надвичайно знаковою та вагомою для історії нашого мистецтва.  Надалі Ірина Вячеславівна ознайомила усіх з біографією Петра Івановича та зазначила, що школа матиме велику честь носити його ім’я.

Петро Холодний – це художник, який зробив неоціненний внесок у розвиток українського мистецтва як талановитий живописець, художник-монументаліст і графік. Окрім того, митець був громадсько-політичним діячем, міністром народної освіти Української Народної Республіки (УНР), хіміком та педагогом. За радянських часів його ім’я майже ніхто не знав, воно було спеціально забуте, адже більшовики не могли допустити вивчення творчої спадщини «буржуазно-націоналістичного» митця. Тільки з 1990-х років починають з’являтися наукові праці, присвячені Петру Холодному.

Потім слово мали керівник ГО «Тарасовий Заповіт» Юрій Авраменко й  колишній міський голова, керівник ГО «Відродження Переяслава» Іван Якименко, старший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Олександр Колибенко та керівник громадської ініціативи «Корінь нації» Микола Богатир. Усі вони підтримали цю пропозицію та зазначили, що Переяслав має активно повертати імена своїх славних земляків у публічний обіг – шляхом озвучуванням історій про них в медіа, називаючи їх іменами школи та вулиці. 

Планується, що на найближчій сесії Переяславської міської ради питання надання художній школі імені Петра Холодного винесуть на розгляд депутатів. Є велика впевненість у тому, що політичної волі вистачить для ствердного рішення у цьому питанні.

Додати коментар