Єдиний портал збору доказів воєнних злочинів рф зареєстрував майже 12 тисяч повідомлень від українців

11 949 повідомлень подали українці на єдиний портал збору доказів воєнних злочинів рф warcrimes.gov.ua. Прокурори також отримують свідчення та докази звірств російської армії від біженців у спеціально облаштованих пунктах на державному кордоні. Про це йдеться в повідомленні Офісу Генерального прокурора, передає УНН.

Деталі

Надають такі свідчення і вимушені переселенці у різних областях нашої держави.

Наразі українські прокурори вже допитали 8 994 потерпілих та свідків. Також матеріали кримінальних проваджень постійно доповнюються інформацією з відкритих джерел.

Найчастіше громадяни свідчать про загибель та травмування рідних, нанесення окупантами авіаударів по приватним будівлям та цивільній інфраструктурі їх зруйнованих міст і сіл.

Прокуратура закликає свідків не мовчати.

“Кожен новий свідок – шанс притягнути до відповідальності російських військових, які свідомо вчиняли злочини в Україні. Кожен випадок, кожна деталь має бути зафіксована. Прокурори знають і розуміють, яку саме інформацію потрібно консолідувати. Вони також мають досвід збору доказів кваліфіковано, з їх оформленням згідно з міжнародно визнаними стандартами. Наше завдання – притягнути до відповідальності як безпосередніх виконавців – солдатів російської армії, так і їх командирів. Аж до найвищого військово-політичного керівництва російської федерації”, – зазначається в повідомленні.

Надати всю інформацію свідки чи потерпілі можуть віддалено на warcrimes.gov.ua – єдиний доказовий хаб, де акумулюється вся інформація про воєнні злочини рф в Україні. Особисто прокурору в спеціально облаштованому пункті на кордоні, у разі виїзду. Або ж прийти особисто в найближчу прокуратуру та надати свідчення.

Як запевняє Офіс Генпрокурора, кожному свідку гарантується конфіденційність, захист персональних даних та збереження доказів.

Джерело: УНН

Додати коментар