Зробити з їжі культ можна не тільки в переносному сенсі, а й у прямому: поставити їй пам’ятник! В Україні налічується ціла серія скульптур, присвячених стравам української кухні або коронним овочам і фруктам різних регіонів:
Пам’ятник свині, Ромни та на трасі Київ-Одеса
Пам’ятник галушці, Полтава
Пам’ятник морозиву, Житомир
Пам’ятник деруну, Коростень
Пам’ятник помідору, Заліщики
Пам’ятник пиву, Бердичів
Пам’ятник огірку, Ніжин
Пам’ятник апельсину, Одеса
Пам’ятник бичку, Бердянськ, Переяслав; бугаю, Черкаси, Глобино
Пам’ятник кавуну, на трасі Дніпро- Херсон, а також в Голій Пристані
Пам’ятник цукровому буряку, село Первомайське, Миколаївщина
Пам’ятник яйцю, Харків; писанці (Коломия, Франківськ)
Пам’ятник чорниці, село Гукливий, Закарпаття
Пам’ятник помідору, Кам’янка-Дніпровська
Пам’ятник цукровому буряку, Київ
Пам’ятник цукру-рафинаду, Суми
Пам’ятник волоському горіху, с. Волоське (поряд з Дніпром)
Пам’ятник піці, Біла Церква
Пам’ятник груші, с. Грушка