У Переяславі планують встановити пам’ятник Михайлу Сікорському. Для цього гендиректор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич пропонує знести будівлю просвітницького центру, що по вулиці Шевченка

Сьогодні, 29 листопада, відбулося засідання комісії щодо встановлення пам’ятника видатному діячеві Переяслава Михайлу Івановичу Сікорському, який здійснив неоціненний вклад у розвиток музейної справи Переяслава. Про доцільність та плани щодо пам’ятника діячеві вже давно обговорювалось у громаді.

Заздалегідь членами комісії визначено пріоритетні місця для встановлення пам’ятника. Начальник управління містобудування, архітектури та використання земель Петро Пурденко запропонував варіант розміщення по вулиці Шевченка, 8-10 (між музеєм Заповіту Т.Г.Шевченка та будівлею, де знаходиться Музей трипільської культури), де на території у подальшому облаштувати сквер і розмістити цей пам’ятник.

Директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич запропонував інше місце – по вулиці Шевченка, 3 (територія Просвітницького центру). Він зазначив, що для встановлення пам’ятника на цьому місці доведеться знести будівлю та здійснити благоустрій території. Та додав, що для будівництва паркану від сусідньої ділянки готовий віддавати по 3 тисячі гривень зі своєї заробітної плати. 

Варто нагадати, що цією будівлею вже протягом більше 5 років користується активіст та громадський діяч Микола Богатир, де займається розвитком туристичної привабливості міста і зокрема просвітницькою діяльністю. Він власними силами ремонтує приміщення, та піклується про його стан, а тепер гендиректор НІЕЗу пропонує знести цю будівлю.

Також комісія розглянула варіанти встановлення пам’ятника Сікорському на території колишнього військового містечка та перед будівлею відділу освіти, але ці варіанти не підтримано.

Закінчилося зібрання домовленістю про наступне засідання, до якого спеціалісти управління архітектури підготують візуалізацію розташування на обох місцях, після чого члени комісії зможуть визначитися. 

Додати коментар