Інформація про стан ринку праці та виконання Програми зайнятості по м. Переяслав та району за ІІІ квартал 2021 року

За час свого існування служба зайнятості  стала надійним посередником між працівниками та роботодавцями. Проводячи активну політику зайнятості, вона допомагає громадянам адаптуватися на ринку праці. Змінилися її роль і місце в системі соціального захисту безробітних, яким вона надає, крім матеріальної, моральну та інформаційну допомогу, можливість отримати тимчасову роботу.

Адаптуючись до місцевих умов та  вимог економіки,  працівники  центру зайнятості відпрацьовують нові підходи та технології обслуговування незайнятого населення та роботодавців.

Головним критерієм оцінки роботи спеціалістів ми обрали якість надання соціальних послуг клієнтам, аби шукачі роботи мали можливість оперативно працевлаштуватися, а роботодавці – отримати кваліфіковану робочу силу.

До послуг відвідувачів центру – найрізноманітніша інформація про підприємства, професії, навчальні заклади, а головне – банк вакансій не лише міста Переяслав, Київської області, а й  країни в цілому.

Розширення кола соціальних партнерів, обмін інформацією з місцевою владою, правоохоронними органами, соціальними фондами, громадськими організаціями дає змогу розширити можливості служби зайнятості.

В період карантину  внесено  корективи в роботу центру зайнятості.

На час карантину особистий прийом громадян у центрах зайнятості обмежено.

Всі консультації, пов’язані з отриманням соціальних послуг та матеріального забезпечення, надаються різними способами дистанційної комунікації.

Шукачі роботи отримують консультації щодо актуальних вакансій, допомогу  у складанні резюме тощо. Фахівці центрів зайнятості продовжують підбирати для безробітних підходящі вакансії, пропонують підібрану роботу та проводять попередні узгодження з роботодавцями.

Працюючи в умовах карантину, фахівці сектору профорієнтації продовжують активну профорієнтаційну роботу з клієнтами, які втратили роботу та надають профорієнтаційні послуги засобами он-лайн зв’язку: он-лайн інформування та он-лайн консультування.

Для проведення вебінарів використовується система Skype. «Інформаційний вебінар» – це скорочена версія інформаційного семінару із загальних питань зайнятості з актуалізованою інформацією. Даний вебінар проводиться для безробітних,  які зареєструвалися у службі зайнятості під час карантину. Тематика вебінарів: готуємось до відкриття власної справи, написання резюме, підготовка до співбесіди з роботодавцем, пошук роботи за допомогою Інтернет – ресурсів та інші.

Безкоштовну самостійну профорієнтацію та навчання з розвитку особистих навичок можна отримати у дистанційному форматі на вебсайтах державної служби зайнятості «Освітній портал ДСЗ» skills.dcz.gov.ua. 

«Профорієнтація та розвиток кар’єри» profi.dcz.gov.ua та на платформі «Моя професія – консультаційні мережа»  myprofession.com.ua. Також цікаві курси з різної тематики відповідних викладачів університетів та організацій розташовані на платформі масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus»,  «LingvaSkiils».

 Щоб зменшити фінансове навантаження на роботодавців, які займаються  виробництвом продукції, Державна служба зайнятості допомагає таким роботодавцям частково компенсувати зарплату найманим працівникам.

Допомога по частковому безробіттю надається центром зайнятості роботодавцю для виплати допомоги застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин (стаття 47 Закону України «Про зайнятість населення»).

Станом на 01.11.2021 року  такою послугою скористалася   Корпорація «Елтекс», яка повідомила службу зайнятості про можливе зупинення (скорочення) виробництва продукції починаючи з 01.03.2021 року та яке триватиме до 6 місяців.  

Мали статус безробітного 1007 осіб,  з них 55% жінки, осіб з інвалідністю – 50.

Працевлаштовано 240 безробітних, з них 15 осіб з інвалідністю.

Кількість роботодавців в ОТГ 1017, кількість актуальних вакансій на 1 листопада – 179.

 

Додати коментар