Як не отруїтися грибами

Дочекались ми  золотих осінніх деньків, ліс кличе у свої хащі  тисячі грибників, несуть вони додому повні кошики грибів і енергію від спілкування з природою. Та  не завжди ми  знаємо, які гриби треба збирати, як їх готувати, як надавати першу медичну допомогу, якщо біда постукала у вашу оселю. Надаємо населенню Київщини  поради, які можуть допомогти у   ситуаціях, пов’язаних зі збором і заготівлею грибів.

  • Уникайте стихійних ринків, купуйте гриби у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих ринках).
  • Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
  • Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно і радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндровою ніжкою, в основі яких є потовщення, оточене оболонкою;
  • з пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • «шампіньйони», в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані або придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не пробуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні треба викинути. Нижню частину ніжки гриба, яка забруднена землею, викидайте. Гриби промийте, у маслюків і мокриць зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
  • Спочатку їх треба кип’ятити 7-10 хвилин у воді, перший відвар необхідно злити. Лише після цього гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління – грузді, маховики та інші, які містять молочний сік, – так ви позбудетесь гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунка.
  • У жодному випадку не пригощайте грибами дітей, літніх людей і вагітних жінок.
  • Гриби зеленушка, синяк-дубовик і деякі інші містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які дотепер вважалися їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтись.
  • Строго дотримуйтесь правил консервації грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання ботулізм.
  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку і стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
  • При отруєнні грибами негайно викличте «Швидку допомогу». Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 стаканів кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натискуйте пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля(4,5 таблеток), доки промивні води стануть чистими. Після надання першої допомоги дайте потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс. З’ясуйте , хто вживав разом з потерпілим гриби, здійсніть профілактичні заходи. Забороняється вживати будь-які ліки і їжу, а тим більше алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечнику, займатися будь-якими видами самолікування. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

 

 Методист обласного методичного кабінету

 Навчально-методичного центру цивільного захисту і

 безпеки життєдіяльності Київської області    Марія Сопронюк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додати коментар