У День міста переяславці вшанували пам’ять загиблих воїнів

Сьогодні, у переддень 78-ї річниці визволення Переяславщини від німецько-фашистських загарбників та з нагоди відзначення Дня міста на Меморіальному кургані Слави міста Переяслава відбувся урочистий мітинг «Пам’ять у серці живе» та покладання квітів до пам’ятних знаків загиблим воїнам. У мітингу взяли участь: міський голова Вячеслав Саулко, перший заступник міського голови Анатолій Фесенко, заступник міського голови Оксана Степаненко, секретар ради Лідія Оверчук, керуюча справами виконкому Тетяна Гич, посадовці міської ради, представники трудових колективів установ та організацій, громадських формувань, навчальних закладів, жителі міста.

Німецько-фашистська окупація Переяслава тривала до 21 вересня 1943 року, коли місто було визволене військами 178-ї та 183-ї танкових бригад 10-го танкового корпусу 40-ї армії. Але, зважаючи на те, що радянські війська рухалися до Дніпра через Переяслав, весь наступний день – з 7 год. ранку і до 9 год. вечора, ворожа авіація бомбардувала місто. Згідно з актом комісії від 27 жовтня 1943 р. лише в день відступу гітлерівці розстріляли 250 чоловік. Всього ж за час окупації було розстріляно 2155 мирних жителів, зруйновано і спалено 452 будинки. Місту завдано збитків на 953 млн. крб. Тож усіма сьогоднішніми успіхами ми особливо завдячуємо нашим воїнам-захисникам, які під час Другої світової та у сьогоднішній російсько-українській війні захищають наше право на теперішнє і майбутнє. Ми не втомлюємося щоразу дякувати ветеранам, які 77 років тому в тяжких боях визволяли українську землю і наше місто від нацистської навали, низько вклоняємося учасникам АТО та ООС, які щодня дорогою ціною відстоюють наше мирне сьогодення на Сході України, тим самим даючи можливість усім іншим жителям вільно працювати, творити і жити. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, хто в усі часи віддавав життя, боронячи наш край. Ніхто і ніколи не забуде  тих, хто загинув на полі бою,  виборюючи територіальну цілісність України на фронтах Другої світової війни й у роки її незалежності.  Ми пишаємося військовослужбовцями нашого міста, які з перших днів війни на Сході пішли захищати і продовжують боронити суверенітет та територіальну цілісність України. Своїм життям вписали золоті сторінки літопису міста Герої-земляки, які не повернулись із зони АТО та ООС. Рішенням сесії Переяславської міської ради від 20 серпня 2020 року було присвоєно звання Почесного громадянина міста воїнам Романові Гриценку, військовослужбовцю 44 окремої артилерійської бригади, який загинув у Станично-Луганському районі, Андрієві Моругому, військовослужбовцю 72 окремої механізованої бригади, який загинув у селищі Калинове Донецької області, Олександрові Довгому, водієві з обслуги зенітно-ракетного взводу, який загинув у селі Старогнатівка Донецької області Сергієві Лазенку, військовослужбовцю 72 окремої механізованої бригади, який загинув у селі Григорівка Донецької області посмертно.

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Захід був організований та проведений працівниками відділу культури та туризму Переяславської міської ради

Додати коментар